Pagube de peste 2 miliarde de lei în pădurea de Pin Negru din Domogled

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Chiar astăzi se împlinește o săptămână de când pompierii și pădurarii cărășeni luptă cu flăcările în condiții extreme. Ca în orice intervenție, însă, există și nemulțumiri.

Sute de oameni sunt mobilizați în parcul natural din apropierea stațiunii Băile Herculane. Deși a trecut o săptămână de la intervenție, oamenii nu au reușit să lichideze complet flăcările, astfel că în continuare își riscă viața. Numărul celor care participă astăzi la intervenție este de 100, dintre care 70 sunt pădurari, iar 30 sunt pompierii de la ISU „Semenic”.

„Focul a fost izolat și stabilizat, mai sunt probleme, iar spre dimineață primim un nou raport. Orice pădure arsă e un dezastru, dar aici se întâmplă un lucru special, pentru că în anul 2000 a ars aceeași zonă și ne-am chinuit să o reconstruim printr-un proiect european. Am înființat chiar o plantație, era o pădure care începea să crească, de pin negru”, a declarat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin pentru www.expressdebanat.ro .

Acesta a explicat că, în momentul de față, valoarea pagubei este de circa 2 miliarde de lei, însă o evaluarea exactă va putea fi făcută de abia după ce focul va fi stins.

Caz izolat
Pe mailul redacției, contact@expressdebanat.ro, a ajuns o sesizare prin care soția unuia dintre pompierii care se află în acțiune în Domogled a precizat faptul că, în primele zile de intervenție, soțul său, angajat al ISU, nu a primit mâncare din partea Inspectoratului.

„Nu prea am voie să divulg prea multe detalii, că exista o clauză acolo, la IGSU, dar ce pot să vă spun este că nu au primit de mâncare din partea Inspectoratului. Au făcut colegii de la unitate chetă să cumpere niște conserve. Mi se pare strigător la cer să îi lase și fără mâncare. În fine, soțul meu se luptă de 56 ore cu focul pe Domogled”, a declarat o cititoare Express de Banat, care dorește să își păstreze identitatea ascunsă.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Atât oficialii de la ISU, cât și cei ai Direcției Silvice contestă spusele femeii, mai ales că aceasta nu dorește să își facă public numele.

„Noi am dus hrană sus, e posibil să fie caz izolat pentru cei care nu au venit la bază, dar în rest au fost și multe restaurante în zona Herculane, de unde le-am dus și hrană gătită. Poate e vorba despre un caz izolat, dar mâncare a fost foarte multă”, a subliniat directorul Direcției Silvice.

Și oficialii ISU subliniază faptul că suplimentele alimentare au ajuns în munți, potrivit Legii, și că astfel de sesizări făcute online nu pot fi luate în seamă, în orice condiții.

„La intervențiile care depășesc  patru ore se primesc 2.000 de calorii, iar fizic nu s-a permis să se lucreze mai mult de 8-9 ore. În plus, au fost acțiunile celor de la Direcția Silvică. Legal, au primit tot ceea ce le trebuie. O intervenție de genul acesta este grea, dar nemulțumitul respectiv ar fi trebuit să apară cu sesizarea la șeful lui. Au avut comandanții în permanență cu ei. Dacă aveau nemulțumiri trebuia să iasă la raport la primul lor șef”, a spus Anca Balint, purtător de cuvânt al ISU Semenic.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/