Ouă cu salmonela, retrase de la vânzare în Caraș-Severin

Aproximativ 330.000 de ouă cu salmonela, provenite din Polonia și distribuite din Caraș-Severin către Timiș, Sibiu, Hunedoara, Argeș și Prahova, au fost retrase de pe piață, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

„Avem o alertă în România, a fost emis buletin de analiză cu salmonella tifimurium, fapt pentru care s-a inițiat alertă și de ieri au fost retrase 330.000 de ouă provenite din Polonia. De ieri până azi, colegi din șase județe din România sunt în teritoriu și întocmesc documente. Au pus sub sechestru aceste ouă, urmând ca ele să fie dirijate la neutralizare. Aceste ouă au fost distribuite din Caraș-Severin către Timiș, Sibiu, Hunedoara, Argeș și Prahova. În aproximativ 24 de ore, datorită noului sistem rapid de alertă, am reușit cu colegii mei, dat fiind faptul că e Anul Nou, să retragem întreaga cantitate de ouă de la raft”, a precizat Mihai Ponea. El a subliniat că ouăle nu au ajuns la consumatori.

Potrivit lui Ponea, salmonella tifimurium este foarte periculoasă, putând produce toxiinfecții alimentare grave, care la copii și vârstnici ar putea provoca decesul.

„Luna trecută au fost trei decese în Croația, tot de la ouă provenite de la o fermă din Polonia, fapt pentru care ne-am alertat și în mai puțin de 10 ore au fost retrase toate ouăle de pe piața din România”, a afirmat Mihai Ponea.

ANSVSA a făcut și controale specifice de sărbători. Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea de amenzi contravenţionale, iar verificările inspectorilor au vizat: târguri de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.). Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost cele privind neactualizarea graficelor de temperatură, condiţii de igienă precară în depozit, lipsă sterilizator de cuţite la raionul de porţionare a cărnii și au adus amenzi de 47.000 de lei.