Orașul uitat. Dă viață monumentelor!

În următoarele luni, în cadrul proiectului „Dă viață monumentelor”, derulat de Freedom House România, jurnaliști de prestigiu vor scrie despre clădiri de patrimoniu dispărute, mutilate, lăsate în paragină, despre corupția din acest domeniu, despre nepăsare și ignoranță. Vor identifica cauzele care au adus în această situație și vor căuta soluții. Totodată, se vor prezenta și exemple fericite, cu oameni extraordinari, care au reușit să restaureze astfel de clădiri, să le dea viață și să le transforme în afaceri de succes.

România a pierdut în ultimii 25 de ani mai multe clădiri de patrimoniu decât au fost demolate în timpul regimului comunist. O spun arhitecții, istoricii, o vedem și noi. O parte au fost demolate sau lăsate în paragină pentru a face loc unor construcții noi, mai mari și mai profitabile, altele au fost abandonate, fie din cauza regimului de proprietate incert, fie din lipsa banilor. Totul cu complicitatea autorităților, care din nepricepere și neputință ori din cauza corupției nu au făcut nimic în acest sens.

Orașul este al nostru, al tuturor, iar patrimoniul este un bun comun

Monumentele rase de buldozere, mutilate, abandonate, sunt și ale mele, sunt și ale tale, sunt istoria noastră, identitatea noastră. Chiar dacă au proprietar – o instituție publică, o persoană, o firmă, ele ne aparțin și nouă și trebuie să luptăm pentru păstrarea lor.

Află cine ne-a furat trecutul și cum patrimoniul construit poate aduce prosperitate unui oraș pe www.justitiecurata.ro

Express de Banat este partener al Freedom House România și Justiție Curată.