Omul politic Ion Mocioalcă a mai avut o şansă. Şi a ratat-o din plin!

A fi lider politic judeţean e una, a fi om politic cu personalitate e altceva. De-a lungul zilelor de istorice proteste cauzate de adoptarea Ordonanţei 13, preşedintele PSD Caraş-Severin s-a comportat ca un om politic de duzină. A stat cu capul la cutie. Iar când l-a scos… Jale!

Guvernul PSD-ALDE Grindeanu, prin adoptarea OUG 13/2017, a provocat cele mai mari proteste de stradă din istoria (cel puţin) postdecembristă a României. Dacă eşti un adevărat om politic, trebuie ca în momentele critice pentru partidul tău să iei atitudine. Mai ales dacă vorbim despre cel mai important partid, care se află la putere. De-a lungul a patru zile de proteste antiguvernamentale, liderul judeţean al PSD s-a dat la fund. Nu a făcut nicio declaraţie publică! Prima ieşire a deputatului Ion Mocioalcă s-a produs abia în a cincea zi de proteste, iar atunci, printr-un comunicat de presă rezultat „în urma consultărilor avute cu membrii Biroului Executiv Judeţean şi cu primarii social-democraţi din judeţ“. Nici măcar atunci nu s-a dat dovadă de originalitate, preşedintele Mocioalcă anunţând printr-un comunicat că „PSD Caraş-Severin a hotărât că susţine în continuare Guvernul Grindeanu“, toate hotărârile şi demersurile acestui Executiv“, de parcă nu asta ar fi misiunea fiecărei organizaţii politice teritoriale, atunci când partidul său se află la putere. Acum era însă un moment special, pe care Mocioalcă l-a ratat complet. A mers, cum s-ar spune, pe burtă, ca nu cumva să facă vreun pas care să-i pericliteze viitorul politic. Sau poate chiar viitorul din afara politicii!

Dacă nici în ceasul al 12-lea Mocioalcă nu a avut sclipirea unui adevărat om politic, în celelalte zile, începând cu marţea neagră, a comis-o cu asupra de măsură. Prin muţenia-i totală, dar şi prin postările făcute pe pagina sa de Facebook. Nu, să nu vă închipuiţi că a transmis vreun mesaj în nume propriu! N-a avut sânge-n instalaţia-i de mare om politic. A preluat doar câteva sloganuri pesediste, texte de pe site-uri apropiate puterii şi o petiţie pesedistă, pusă şi aia cu copy-paste. Sâmbătă, însă, deci în a cincea zi de proteste, exact la ora la care anunţa pe pagina sa de FB conţinutul comunicatului transmis presei, cu privire la susţinerea Guvernului, a postat şi mesajul: PSD organizează miting de susţinere a Guvernului: Şi susţinătorii PSD au dreptul să se facă auziţi“! Era preluat – şi probabil asumat – de pe un site care anunţa intenţia PSD de a organiza un mare miting duminică, făcută publică de către deputatul Liviu Pleşoianu şi ministrul Lia Olguţa Vasilescu. Care spuneau că „decizia social-democraţilor a fost luată în cursul dimineţii“ de sâmbătă. La scurt timp, Liviu Dragnea şi, apoi, premierul Sorin Grindeanu aveau să anunţe cu totul altceva. Că PSD nu va face niciun miting şi că Guvernul va renunţa la Ordonanţa 13.

PSD Caraş-Severin a câştigat alegerile parlamentare din judeţ, a câştigat, la mustaţă, şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Rezultate pentru care Ion Mocioalcă are meritele sale. Dar una e să te pricepi, după 20 de ani de politică, la a trage sfori pe tarlaua judeţeană, şi cu totul altceva să fii un vector politic, un jucător veritabil. Mocioalcă a avut acum o şansă şi a ratat-o din plin.