UPDATE. Olguța Vasilescu îl copiază pe Marcel Vela!

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

O idee năstrușnică a Liei Olguța Vasilescu și a colegilor miniștri ne-a reamintit de un caz din Caraș-Severin, aici unde nu s-a putut fix ceea ce ea spune acum că se poate.

Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că este foarte probabil ca foștii miniștri din Guvernul Grindeanu să-și retragă demisiile și să asigure interimatul până la numirea noului guvern. Olguța Vasilescu a menționat că activitatea unor ministere s-a blocat după demisia miniștrilor, întrucât unii nu și-au delegat sarcinile, iar alții nu au mai avut cui să le delege, deoarece secretarii de stat au fost „executați”.

„Mâine voi merge la serviciu (n.r. astăzi). (…) Cred că o să ne retragem toți demisiile, ca să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern. (…) Eu mi-am delegat atribuțiile către un secretar de stat, la mine (la Ministerul Muncii — n.r.) nu ar fi probleme, dar alți colegi de-ai mei nu au apucat să-și delege atribuțiile sau chiar nu au avut posibilitatea să facă asta, pentru că, Ministerul Dezvoltării spre exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile. După demisia doamnei Sevil Shhaideh au fost destituiți în bloc secretarii de stat iar acolo este o situație fără precedent (…), nu mai are nimeni drept de semnătură. (…) Cine să semneze, portarul, pentru fonduri? (…) Toți miniștrii suntem conștienți (…) că trebuie să asigurăm interimatul până la numirea noului guvern”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la România TV.

Ideea ni se pare foarte interesantă pentru că în Caraș-Severin a fost creat un precedent chiar la Consiliul Județean. Consilierul județean Marcel Vela și-a trimis demisia, dar nu și-a mai susținut-o în plen, revenind asupra deciziei. Grupul PSD – PMP din Consiliul Județean i-a spus, însă, că nu poate reveni asupra demisiei și l-au exclus din forul județean. Acum, după căderea moțiunii, mai mulți membri ai Cabinetului Grindeanu au depus cereri de retragere a demisiei la cabinetul prim-ministrului. Însă „instituţia” retragerii demisiei nu există în legislaţia în viogoare, au spus, pentru Mediafax, surse oficiale.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Dosare penale pentru președintele Hurduzeu, secretarul Ciobanu și consilierii județeni PSD și PMP?! Marcel Vela, exclus cu încălcarea legii! [UPDATE]

Tudorel Toader, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, a declarat că demisia sa devine irevocabilă pe 30 iunie, dată până la care speră că va exista un nou Executiv. „Tot timpul eu am spus că voi asigura interimatul, îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul minut. Este un articol 6 din Legea 90 care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu mi-am depus demisia pe 15 unie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că, după 30 iunie nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă și o încetarea a mandatului interimatului. (…) Eu am deplina convingere a faptului că până la 30 iunie vom avea un nou guvern”, a declarat ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Tudorel Toader.

De altfel, a mai spus aceasta, demisiile miniștrilor „nu au devenit operaționale”, deoarece președintele Iohannis nu a emis un decret în acest sens, probabil pentru că „nu a vrut să arunce cu totul România în aer”. Ori nici demisia lui Vela nu fusese adusă la cunoștința plenului…

Lia Olguța Vasilescu a susținut că în calitate de ministru al Muncii și-a îndeplinit măsurile prevăzute de programul de guvernare, prin urmare, se așteaptă să își reia funcția un noul cabinet. În opinia ei, o parte dintre miniștri nu și-au îndeplinit obiectivele pentru că au fost blocați de fostul premier, dar au fost și miniștri care „nu au performat”.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Ora 14.30

20 din cei 27 de miniștri din Guvernul Grindeanu și-au retras demisiile, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, „cererile miniştrilor de retragere a demisiilor sunt «lipsite» de obiect”.

„Au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniștrilor Guvernului Grindeanu. În total vorbim de 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste 20 de cereri sunt lipsite de obiect. Oricine citește Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor și ajunge la art. 6 înțelege acest lucru. Art. 6.: Demisia din functia de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. (…) În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Alina Petrescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului mai spune că nu s-a pus problema ca vreun ministru să nu meargă la lucru. „În toate aceste zile, miniştrii demisionari au venit la muncă. Au fost câţiva care şi-au delegat dreptul de semnătură către un secretar de stat sau către secretarul general din minister, dar în majoritatea lor covârşitoare au venit la muncă”, a afirmat Alina Petrescu.

Cele 20 de demisii la care s-a făcut referire aparțin următorilor miniștri: Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstârnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu, Viorel Ştefan.

CITEȘTE ȘI: Umbra lui Marcel Vela în Consiliul Județean îl bântuie pe preşedintele Silviu Hurduzeu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/