Ocna modernă! Planuri mari pentru o comună mică!

Micuţa comună cărăşeană Ocna de Fier, renumită pe vremuri datorită bogățiilor extrase din minele de aici, a revenit în prim-plan odată cu îmbutelierea sticlelor de apă cu particule de aur care iau drumul Dubaiului. Primarul Panescu și vicele Tarbuzan au pregătit la rândul lor un plan de investiții prin care așezarea cu vreo 600 de suflete să se transforme spectaculos, în „Ocna de Aur”!

Petre Panescu, fostul fotbalist din Valea Domanului care a jucat cu CSM pe prima scenă a fotbalului românesc, a preluat destinele comunei în vara anului trecut. Face echipă cu un om experimentat în administrația publică, Constantin Tarbuzan, iar asta reprezintă o garanție că pot face lucruri frumoase împreună pentru Ocna de Fier. Panescu a mai încercat asta acum două mandate, dar fără prea multe realizări. De ce, ne-a explicat chiar edilul-șef: Am fost viceprimar timp de ani, dar primarul de atunci nu a prea colaborat cu mine. Fiecare și-a văzut de atribuțiile lui. Eu m-am ocupat de curățenia comunei. În 2012 am pierdut alegerile la 1 vot, nu mai vreau să-mi amintesc cum. În 2016 am câștigat, iar acum avem planuri foarte multe.

Panescu și Tarbuzan au dezvăluit cele mai importante proiecte pe care le-au gândit pentru comună, dar misiunea lor nu e deloc ușoară. Și asta pentru că numărul mic de locuitori nu permite accesarea oricăror tipuri de fonduri. „În primul rând, nu poți accesa niciun proiect dacă nu dovedești că ești proprietar. Prima fază pentru noi a fost intabularea obiectivelor care aparțin Primăriei și Consiliului Local. Am trecut la intabularea școlii, Căminul Cultural deja este intabulat. Pentru școală vrem să accesăm un program pe POR și pentru Căminul Cultural dorim să accesăm un program pe fonduri guvernamentale, de la Ministerul Dezvoltării. Se știe că Ocna de Fier este o comună mai mică, cu populație mai redusă. De aceea este greu de accesat un program european pentru că printre criterii se ține cont de numărul de locuitori. Sigur că toate proiectele mari, cum ar fi cel de la școală, vor cuprinde anvelopare, acoperiș, centrală pe peleți, la cămin, la fel”, a declarat primarul Panescu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678988062610″]

În derulare este și proiectul de mutare a pieței într-o locație nouă, iar alte câteva aşteaptă doar găsirea resurselor financiare. Care, spun cei doi edili, ar exista. „Fabrica de apă și-a făcut sediul pe Ocna de Fier, așa că toate impozitele și taxele vin la bugetul local. Mai avem niște cereri pentru niște terenuri pe care se află niște clădiri. Și ele sunt în fază de intabulare. Comuna Ocna de Fier este mică, dar nu este săracă. Nu s-a făcut nimic până acum, e adevărat, dar avem posibilități. De exemplu, avem 370 de hectare de pădure care n-au fost intabulate. Nu le puteam exploata. Mai avem și 170 de hectare de pășune, care iar nu a fost intabulată. Ba mai mult, s-a și împădurit o parte. Intabulările astea nu merg foarte rapid, că trebuie măsurători, ridicări topo, dar vor fi un mare avantaj pentru comună”, a mai spus Panescu.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/