Senatorul Iosif Secăşan, audiat la DNA

Descinderile din cabinetele doctorilor de medicina muncii Telbis, Ungur şi Cenda i-au adus procurorii anticorupţie pe cap şi senatorului Secăşan.

UPDATE, ora 12.00

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Iosif Secăşan, în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită şi complicitate la infracțiunea de luare de mită. În acelaşi dosar mai apar numele lui Sebastian Telbis, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de luare de mită, şi Moza Iova, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită.
„Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale arată că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie 2014, suspectul Iosif Secăşan, senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat suspectului Sebastian Telbis, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza, de profesie pădurar. Solicitarea făcută de Iosif Secăşan a fost acceptată de Sebastian Telbis care a precizat că, într-o primă fază, mai precis pentru șase luni, va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate, întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti. Ulterior discuţiei dintre cei doi, Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale, respectiv pe Iova Moza, context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat, de îndată, de medicul Sebastian Telbis. După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi,ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul, Iosif Secăşan, în prezenţa lui Sebastian Telbis, a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani. Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic și a luat suma de bani neprecizată”, informează DNA.
Procurorii DNA spun că există însă date și indicii rezonabile obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale, potrivit cărora suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro. Celor trei persoane li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Parlamentarul a ajuns în această dimineață la sediul DNA, pentru a fi audiat. Secăşan ar avea calitatea de suspect, în sarcina sa reţinându-se infracţiunea de complicitate la dare de mită. B1 Tv anunţă că „acesta și-ar fi ajutat un apropiat să se pensioneze fără a avea toate actele necesare și fără a îndeplini toate cerințele necesare. Secășan ar fi negociat o șpagă de 200 de euro”.

DNA confirmă faptul că Secăşan este audiat într-un dosar de corupţie. Se pare că astăzi procurorii îi vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile într-un dosar în care este acuzat că intermedia rezolvarea unor dosare de pensionare ilegală.