NESIMȚIRE: Traficanții de comori au lovit din nou. Vezi cum au vandalizat „istoria” în Caraș-Severin!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Deși polițiștii au intrat pe fir în cazul sitului arheologic de la Berzovia, braconierii nu s-au liniștit, ci continuă să vandalizeze și să batjocorească munca arheologilor și a istoricilor, care încearcă să facă lumină în trecut.

Incidentul s-a petrecut în vecinătatea singurului șantier arheologic sistematic din Caraș-Severin pe care îl deține Muzeul Banatului Montan din Reșița, mai exact în apropierea localității Borloveni.

VEZI ȘI: Traficanții de monede dacice ascundeau acasă un arsenal de obiecte de patrimoniu. Muzeografii sunt invidioși!

Directorul muzeului, Dumitru Țeicu, explică faptul că în Valea Almăjului toate șantierele stau sub semnul pericolului din cauza căutătorilor de comori, întrucât în zonă există o puternică tradiție în acest sens. Așadar, în căutarea de aur, braconierii au distrus acum zidul unei mori din piatră, construită în secolul al XIX-lea. Zidul obiectivului a fost distrus degeaba, întrucât braconierii nu aveau ce să găsească.

CITEȘTE ȘI: Traficanții de monede dacice își vindeau ,,marfa” cu tupeu!

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Moara Boldeasca Bătrână a fost distrusă. Aceasta este una micuță cu plan patrulater, care are circa 5/4 metri, ziduri din rocă locală și piatră de râu, cu un acoperiș în patru ape. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, ea e susceptibilă să facă parte din patrimoniul cultural național pentru că e una dintre puținele construite din piatră. Cele mai multe din Valea Almăjului sunt construite din lemn. Este amplasată pe malul Nerei, spune Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649093862816″]

Actul de vandalism a fost descoperit de arheologii care lucrează în zonă pe unicul șantier sistematic al instituției. Specialiștii bănuiesc că ar putea găsi o cetate de pământ preistorică, pe care au denumit-o „Leu”. De altfel, săpăturile arheologilor ar putea fi și atracția căutătorilor de comori, explică specialiștii, care privesc cu uimire cum lipsa unei legislații în domeniu și dezinteresul autorităților locale permit vandalizarea unor veritabile obiective, extrem de importante pentru istoria comunității locale, dar nu numai.

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Comments

  1. Cornelius says:

    Fals. Exista o legislatie in domeniu. Problema este ca nimeni nu o respecta. Toate cele bune.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/