Nelu Popa şi Felix Borcean, mandate până în 2024? Viceprimarii Dacica şi Isac, sacrificaţi în negocierile PNL-PSD!

Vor ceda liberalii lui Nelu Popa şi Felix Borcean toate funcţiile de viceprimari în favoarea PSD? Premisele sunt create nu doar de ultimele evenimente din Consiliul Local Reşiţa, ci şi de anunţatele modificări aduse Legii 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Care ar putea duce la prelungirea automată, prin consens politic, a mandatelor aleşilor locali din numeroase localităţi, printre care Reşiţa şi Caransebeş.

După adoptarea cu unanimitate de voturi a unor importante proiecte de hotărâri propuse de primarul Nelu Popa, în şedinţa din 27 martie 2018, zvonurile par a se confirma dinspre ambele tabere politice. S-ar evita astfel apariţia de blocaje şi în următoarele şedinţe ale Consiliului Local.

Contextul local

Pesediştii reşiţeni nu se mulţumesc doar cu o singură funcţie de viceprimar, primită de Gabriel Duruţ. În prezent se negociază intens numele social-democratului cel mai potrivit pentru preluarea funcţiei de viceprimar deţinută de Adrian Dacica. Nici preşedintele PSD Reşiţa, Ioan Crina, nici liderul grupului de consilieri locali PSD, Mirel Sabo, nu avansează public vreun nume. Şi nu e de mirare, când se ştie că ultimul cuvânt în partid îl are mai mereu Ion Mocioalcă, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD.

Dincolo, la PNL, Dacica spune că nu ţine cu dinţii de scaun. Că este un soldat disciplinat al partidului şi că este dispus să facă pasul înapoi. Mai ales că s-ar afla în poll-position pentru a ocupa unul din locurile eligibile pe lista de candidaţi PNL la viitoarele alegeri parlamentare. „Îmi doresc să mai încerc deoarece sunt foarte multe lucruri pe care doresc să le schimb, mai ales în domeniul sportului. Suntem de 27 de ani în cădere liberă. Nu avem o strategie, tinerii nu mai fac sport, specialiștii au plecat, nu mai sunt în țară. Sunt foarte multe lucruri de pus la punct, legislația nu-i ajută pe cei care lucrează în performanță“, a declarat Dacica pentru Express de Banat.

Contextul naţional

Gambitul liberal de la Reşiţa s-ar înscrie însă în contextul modificărilor ce se anunţă a fi aduse Legii 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Pentru reducerea unor cheltuieli însemnate şi nu întotdeauna justificate din bugetul de stat, se propune ca, în unităţile administrativ teritoriale (UAT) unde există consens politic, să nu mai fie organizate alegeri locale.

Concret, consiliile locale din toată ţara vor avea posibilitatea să supună spre adoptare un proiect de hotărâre, standardizat prin lege, privind menţinerea în funcţii, pentru încă un mandat de 4 ani, a aleşilor locali validaţi de rezultatele precedentului scrutin. În UAT-urile unde proiectul de hotărâre este adoptat cu unanimitate de voturi, nu vor mai fi organizate alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consilierii locali.

Deşi liderii politici ai principalelor partide, Liviu Dragnea şi Ludovic Orban, au evitat să se pronunţe asupra acestei modificări a Legii 115/2015, proiectul legislativ apare ca fiind iniţiat de 14 parlamentari din şase partide: PSD, PNL, PMP, USR, ALDE, UDMR. Mai multe organizaţii civice, etichetate de rău-voitori ca sorosiste, au anunţat însă că, dacă legea va fi adoptată în Parlament, vor cere preşedintelui Klaus Iohannis să o atace la Curtea Constituţională.

Câştigători: Nelu Popa şi Reşiţa, Felix Borcean şi Caransebeşul!

Primarul municipiului, liberalul Nelu Popa, a declarat că „niciun sacrificiu politic nu este prea mare dacă pe această cale comunitatea locală are de câştigat. A câştiga, în cazul Reşiţei, înseamnă a se duce până la capăt proiectele începute de administraţia publică locală, indiferent de culoarea politică a aleşilor locali“.

În celălalt municipiu, Caransebeş, deşi situaţia în Consiliul Local este mai tensionată, adoptarea cu unanimitate de voturi a unui astfel de proiect de hotărâre ar fi mult mai uşor de realizat. Aici avem aleşi locali proveniţi din doar două partide. Oricât de antagonice ar fi, două partide pot ajunge mult mai lesne la consens decât patru. Or, dacă la Reşiţa patru partide au dovedit că unanimitatea nu e imposibil de atins, de ce nu ar face la fel şi două la Caransebeş? Numirea unei pesediste la conducerea Spitalului Municipal, trecerea acesteia la PNL şi fixarea apoi pe post printr-un concurs organizat de municipalitate demonstrează că orice e posibil. Mai ales confirmarea ca primari a lui Nelu Popa şi Felix Borcean pentru o perioadă de opt ani: 2016-2024.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/