Mișcare pentru sănătate cu Sorin

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

“Express de Banat” și instructorul Fitnesstudio, Sorin Pițigoi, vă prezintă în această săptămână datele pe care trebuie să le știți despre efortul fizic. Înainte de a vă apuca de exercițiul în sală sau afară, este esențial să cunoașteți câteva date legate de acesta.

Exercițiul fizic poate fi aerobic sau anaerobic, fiecare în parte aducând beneficii asupra organismului. Să vorbim în continuare despre exercițiul aerobic. Efortul aerob crește rezistența cardiovasculară. Un sistem cardiovascular în formă scade riscul unor boli de inimă. Sporturile de rezistență precum: alergarea, înotul sau ciclismul măresc nivelul formei cardiovasculare.

publicitate online in ziar Express de Banat

Exercițiile aerobice executate fără oprire timp de 20 de minute sau mai mult de cel puțin trei ori pe săptămână vă ajută inima să funcționeze optim. Pentru a afla frecvența cardiacă maximă de antrenament faceți următorul calcul: scădeți vârsta din 220 și înmulțiți rezultatul cu 0,8.

Exemplu: vârsta 30 (220-30=190) 190×0,8=152. Acesta ar trebui să fie pulsul maxim de antrenament.

Pentru a afla frecvența cardiacă minimă de antrenament faceți următorul calcul: scădeti vârsta din 220 și înmulțiți rezultatul cu 0,6.

Exemplu: vârsta 30 (220-30=190) 190×0,6=114.

Dacă urmărim să antrenăm cât mai optim rezistența cardiacă vom ține pulsul cât mai aproape de zona cardiacă maximă de antrenament.

Dacă urmărim arderea de grăsimi vom ține pulsul cât mai aproape de zona cardiacă minimă de antrenament. Observăm că pentru a arde grăsimi nu trebuie făcut un efort maximal ca și intensitate, ci un efort mediu și de durată mai lungă.

Fiecare kilogram de grăsime stochează 7.700 de calorii. Deci, în ordine inversă, dacă vrem să dăm jos un kilogram de grăsime trebuie să ardem 7.700 de calorii.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Nivelul de grăsime normal este benefic organismului, protejează organele interne, produce energie pentru eforturile aerobice de lungă durată, protejează împotriva frigului și ajută la absorbția vitaminelor care nu sunt solubile în apă.

Excesul de grăsime nu aduce niciun beneficiu, ci dimpotrivă aduce boli grave.

Un regim zilnic cu mai puține calorii și un program de exerciții fizice sunt căile cele mai sigure de a dobândi un corp armonios dezvoltat și sănătos.

În sălile de fitness aparatura cardio: benzile de alergat, crostrainerele, bicicletele sunt dotate cu măsurătoare de puls. Trebuie doar să introduceți datele gen: kilograme, vârstă, durată, intensitate pentru a vă afla atât pulsul în timpul efortului cât și caloriile consumate.

Pentru o mai bună măsurare a acestor indicii sunt ceasurile de puls cu centură pentru piept. Centura legată pe piept citește frecvența cardiacă pe care o trimite ceasului.

Avantajul acestor ceasuri este că-ți poți seta marja pulsului în antrenament, adică te avertizează sonor atunci când pulsul e mai mic sau mai mare decât valorile setate inițial. Dezavantajul este că sunt foarte scumpe. O metodă foarte bună de verificare a pulsului în antrenament este cea a respiratului. În timpul efortului aerob respirația trebuie să fie ușoară pentru a putea vorbi.

Normal că respirația în efort este mai greoaie, dar trebuie să-și păstreze necesitatea de a aduce oxigen proaspăt la celule. Incapacitatea de a vorbi ne spune că efotul este prea mare și implicit frecvența cardiacă prea mare.

În final, vedem că exercițiul aerobic trebuie să fie nelipsit din viața oricărui om pentru a putea beneficia de o viață sănătoasă la orice vârstă.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/