Ministerul, indiferent în cazul poluării „ucigașe”

Oficialii de la Ministerul Economiei sfidează cu tupeu miile de oameni bolvani de cancer din cauza prafului ucigaș din Clisura Dunării. Aceștia aruncă vina pe firma de lichidare care s-a preocupat de insolvența societății, dar și pe cei care au condus-o la un moment dat, deși Moldomin este o societate de stat.

Ministerul Economiei se spală pe mâini de dezastrul ecologic care îi afectează în egală măsură pe români și pe sârbii de dincolo de granițele țării. Mai marii de la centru aruncă fără remușcări vina pe firma de lichidare, al cărei obiectiv nu a fost în niciun caz să se preocupe de ecologizarea Clisurii, ci de pregătirea firmei pentru faliment. “Ministerul Economiei a fost acționarul firmei respective, în proporție de sută la sută. Din momentul intrării în lichidare, cel care în numele statului gestiona toată activitatea de lichidare, ulterior de faliment a fost lichidatorul respectiv, numit prin sentință judecătorească”, spune reprezentantul de la minister, într-un interviu recent acordat pentru televiziunea RTV.

Cancer „importat“ din România
Dezinteresul afişat de autorităţile statului atunci când vine vorba despre poluarea de la iazul de decantare Tăuşani–Boşneag atinge cote maxime. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât statisticile prezentate de municipalitatea din Veliko Gradişte, din Serbia, zonă grav afectată şi cu alte ocazii de aceeaşi poluare, arată o creştere semnificativă în ultimii 15 ani a cazurilor de cancer de ficat, rinichi şi colon la locuitorii din ţara vecină. „În plus, daunele directe produse de praf în Serbia sunt de 4-5 milioane de euro anual”, a spus Marius Olda, reprezentantul Regiunii Pancevo. Oficialii de la instituţia cu abilităţi de control aplică amenzi, dar aceasta este singura măsură pe care o pot lua.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Amenzile nu „reglează” conturile
Comisarul șef al Gărzii de Mediu din Caraș-Severin susține că anul acesta a amendat societatea de trei ori, ultima amendă, cea mai consistentă, fiind de 100.000 de lei. Limitele de poluare au fost depășite cu mult și ating cote alarmante. La o distanță de 40 de metri de societate, acestea înregistrau valori de 73 de ori mai mari decât maximele admise, la ultima repriză. „Au fost efectuate 4 buletine în zile diferite și la ore diferite. Rezultatele lor ne-au obligat să sancționăm SC Moldomin SA Moldova-Nouă cu amenda maximă de 100.000 de lei”, a declarat Marius Cârpean.

Soluții de la minister
Și ca să nu mai lungească lucrurile, guvernanții au vândut poluarea unei firme elvețiene. „Din punctul nostru de vedere, obligațiile statlui român în acest moment sunt numai pentru o porțiune foarte mică din iazul Tăușani, restul de iazuri fiind iazuri care vor necesita sau vor fi obiectul de activitate al noului concesionar, al lui Mineco”, a spus reprezentantul Ministerului Economiei, în același interviu.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/