Mica Unire, aniversată la Reşiţa şi Caransebeş

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

De aceea, în fiecare an este bine să ne amintim, să respectăm și să aducem în atenția elevilor aceste fărâme de adevăr din istoria noastră, ne-a declarat directorul Muzeului din Caransebeș, Adrian Ardeț.

„Marți, 23 ianuarie, de la ora 13.00, la Cercul Militar prezentăm evenimentul intitulat «Anul centenarului și Unirea Principatelor Române». În cadrul acestei acțiuni, moderate de Vasile Cocoșilă de la Cercul Militar Caransebeș, vor fi susține următoarele prezentări: Prof. Carmen Ardeț de la Colegiul Național «Traian Doda» Caransebeș – Unirea Principatelor Române, General de Brigadă (rezervă) Cristian Dinulică – Armata Română și Centenarul Unirii și eu voi prezenta comunicarea Anul Centenarului”, ne-a precizat directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Adrian Ardeț.

La finalul manifestării, formația de dansuri populare Zestrea Gugulanilor va prezenta o suită de dansuri tradiționale, după care va invita participanții la Hora Unirii. Evenimentul este organizat de către Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş și Consiliul Județean Caraș-Severin, alături de Cercul Militar Caransebeș, Garnizoana Militară Caransebeș și Colegiul Național „Traian Doda” Caransebeș.

promovare banner maxagro

Tot mâine, un simpozion dedicat aceluiaşi moment aniversar va fi organizat şi la Reşiţa, la Muzeul Banatului Montan din municipiu.

„Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan Reșița organizează în data de 23 ianuarie 2018, ora 11.00, în incinta Muzeului Banatului Montan Reșița/Sala de ședințe, Simpozionul dedicat Unirii Principatelor ‒ «Unirea-n cuget și simțiri»“, ne-a informat Titian Puichiţă, managerul interimar al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Vor participa dr. Ioan Hațegan (Timișoara), dr. Adrian Deheleanu (Muzeul Național al Banatului Timișoara) ‒ invitați de onoare, precum și istorici și cercetători din Banatul Montan.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/