Ambasadorul Belgiei, la Reșița

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Reuniunea, inițiată de reprezentanți ai societății civile și ai Guvernului Flamand, a generat un Memorandum destinat reformării sistemului medical românesc.

Flamanzii ajută de ani de zile județul Caraș-Severin. Este o realitate pe care, poate, nu mulți o cunosc, dar elemente de forță ale acestui sprijin au putut fi sesizate din plin la dezbaterea de joi după-amiază, de la Primăria Reșiței, intitulată ”Sănătate – cu și pentru oameni”, realizată de Asociația de Ajutor Mutual Slatina Timiș (ADAMS), codusă de ec. Pavel Aghescu și moderată de cunoscutul om de afaceri reșițean.

O dezbatere, de altfel, inițiată de Joseph Goebels, președintele ONG-urilor româno-flamande Fundația Rețea Dechisă (TON) și Acțiunea Satelor Românești (ADR), înființate încă din 1989 pentru ajutorarea României. De altfel, la Slatina Timiș funcționează de ani de zile Centrul ADAMS, fondat de flamanzi, cu o excepțională activitate medico-socială, un model de succes, de bună practică, în ce privește transferul unui model belgian și flamand de asistență medicală spre România, dar, mai ales, un model de abordare a bolii și a nevoii sociale.

Dezbaterea s-a bucurat de participări de marcă: Excelența Sa, Philippe Beke, ambasadorul Belgiei în România, Alexandru Rafila, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, senatorul dr. Iosif Secășan, vicepreședintele Comisiei Medicale din Senat, vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, viceprimarul Reșiței, Ioan Crina, dar și mulți medici, foști directori de spital sau cu alte funcții în sistemul medical, cu toții profesioniști în domeniul lor, specialiști ai municipalității.

Excelența sa Philippe Beke a declarat că în Caraș-Severin s-au făcut primii pași spre cooperarea româno-flamandă în domeniul asistenței medicale, subliniind importanța cooperării și schimbului de bune practici. „Sănătatea publică e dreptul fundamental al fiecărui cetățean”, a arătat înaltul diplomat belgian. Ambasadorul Belgiei la București a acreditat ideea parteneriatelor dintre organizații și asociații, dar și cooperarea cu autoritățile. Tocmai în acest sens s-a creat o rețea deschisă, pentru a reuni cât mai multe organizații într-un scop comun, acela de a îmbunătăți asistența medicală, dar și de a sensibiliza Ministerul Sănătății și pe cei care concep acum noua lege a Sănătății.

Sănătatea, dependeantă de bugetul de stat
Ministrul secretar de stat Alexandru Rafila a prezentat principalele elemente ale noii legi a Sănătății, dar și starea funcționării sistemului, arătând că poate vom putea și noi exporta, în 10-15 ani, un model de sănătate în alte state. Cât despre alocarea a 6 la sută din PIB domeniului medical (în UE, se alocă în general 9 la sută), ține doar de creșterea economică, dar mai multe fonduri se pot realiza prin lărgirea bazei de contributivitate din partea asiguraților.

promovare banner maxagro

La rândul său, senatorul Iosif Secășan a apreciat ceea ce se întâmplă la Slatina Timiș și a declarat că va încerca să susțină unele elemente ale Memorandumului lansat de ADAMS pentru îmbunătățirea noii legi a Sănătății. El a declarat că reforma de tip Bismarck e eșuată și e nevoie de colectarea a încă 10 miliarde de lei anual pentru ca acel 6 la sută din PIB să devină realitate. Pe de altă parte, bugetul Sănătății trebuie administrat și controlat de parlament, iar exodul medicilor e nevoie să fie oprit.

 

 

 

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/