Lucrările la proiectele europene, mult întârziate. Care sunt firmele cu probleme?

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat localitățile în care sunt întârzieri la cele două ample proiecte pe care forul le derulează pe Programul Operațional Sectorial de Mediu 1.

Proiectele de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în Caraș-Severin și de management al deșeurilor în județ înregistrează o serie de probleme, din cauza ritmului în care se lucrează. Firmele care au câștigat licitația au primit avertismente că nu s-au ținut de termene, așa cum au promis în caietul de sarcini la momentul în care au câștigat licitația. În acest sens, managerii societăților vizate au fost convocați la discuții, iar liderul de la Palatul Administrativ le-a solicitat urgentarea lucrărilor.

„Există asigurări din partea lor că vor termina în timp aceste lucrări, adică pe parcursul acestui an 2015, an pentru care a fost extinsă finanțarea din Programul Operațional Sectorial de Mediu. Repet, nu vorbim decât de fonduri europene. Le-am spus să nu se amăgească cu ideea sau cu gândul că la nivelul Comisiei Europene se va lua decizia că finanțarea din acest program va fi extinsă și pe parcursul anului 2016. Ea a fost deja extinsă un an de zile, anul 2015. Acesta este motivul pentru care lucrările trebuie încheiate pe parcursul acestui an”, a spus astăzi Sorin Frunzăverde, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Acesta a adăugat că cei care reprezintă firmele de construcții nu au întâmpinat niciun fel de piedici din partea beneficiarului lucrărilor, care este Consiliul Județean. Dimpotrivă, au găsit deschiderea necesară, astfel că nu pot lansa reproșuri de niciun fel.  „Ne-am achitat de sarcinile pe care le-am avut, aș spune, exemplar. Problemele au fost în organizarea acestor firme. Marcăm întârzieri la lucrările de construcție și reabilitare a rețelelor de epurare din Reșița, Bocșa, Anina și Oravița, unde lucrează o firmă spaniolă, Espina Opras Hidraulicas, mă refer la modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Caraș-Severin. Acesta e programul global în care se derulează aceste lucrări și, de asemenea, întârzieri la reabilitarea și extinderea construcțiilor de transmisie, rețeaua de distribuție și de canalizare în Reșița, Caransebeș și Băile Herculane și Moldova Nouă. Aici lucrează Hidroconstrucția”, a precizat Frunzăverde.

În proiectul sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin, întârzieri sunt înregistrate la construirea stațiilor de transfer din Bozovici, din Pojejena și din Oțelu Roșu, la care lucrează tot Hidroconstrucția.

„Acestea sunt, practic, cele 8 lucrări unde am considerat că trebuie să atenționăm constructorii în legătură cu progresul necorespunzător pe care l-au realizat în execuția lucrărilor finanțate european din cele 2 programe. Ambele sunt pe POS Mediu 1. Cu atât mai mult cu cât, v-am spus, am câștigat o finanțare și pentru POS Mediu 2, care începe, practic, în 2016, tot reabilitare rețele de apă și canalizare, stații de epurare și rețele de apă în mediul urban, dar și în 9 localități din mediul rural. El este scos la licitație, conform legislației europene și, sigur, din 2016 începem să lucrăm și la acest program, dar și pentru că finanțarea se termină în 2015 aceste lucrări trebuie finalizate”, a subliniat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

În 2015, forul derulează proiecte pe programe Europe în valoare de 160 de milioane de euro, iar volumul total al proiectelor implementate, în implementare sau câștigate de Consiliul Județean se ridică la 730 de milioane de euro în Caraș-Severin.

Comments

  1. Radivoj Milenovici says:

    Adica , firmele paravan ale celor de la SRI au inceput sa dea rateuri din cauza ciordirii. Nu-i asa bai banditilor ?

  2. pixar says:

    Acum, cand e la moda sa te viziteze DNA, apar presedintii de consilii judetene care incep sa faca pe corectii. E suficient sa vezi lucrari facute pe fonduri europene, la care nu s-a respectat proiectul iar executia s-a facut in bataie de joc. Firme care au castigat licitatii trucate, specializate in escrocarea banului, care pe seama economiilor realizate din contructii si a receptiilor facute in bataie de joc, au cotizat intens la partide. Frunzaverde vrea sa para de pe alta planeta.

  3. Radivoj Milenovici says:

    @Pixar….Exat !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/