Locuitorii a trei comune din judeţ trăiesc ca-n Evul Mediu: nu au niciun medic!

Autoritățile locale și județene caută soluții ca să aducă medici în Caraș-Severin. Asta mai ales că locuitorii din comune se confruntă cu o lipsă acută de specialiști. Trei dintre localități nu au în momentul de față un medic de familie care să trateze pacienții, astfel că este nevoie urgentă de măsuri.

Județul Caraș-Severin nu a excelat niciodată, sau cel puțin nu în ultimii 15 ani, în ceea ce privește asigurarea numărului necesar de medici, a acoperirii tuturor specialităților medicale sau a tuturor teritoriilor. Aceasta este părerea celor care lucrează în sistemul sanitar. „Înainte de toate, observăm existența câtorva comune în care medicul de familie lipsește, situații care trenează de fapt, cu mici perioade de discontinuitate de mulți ani”, a spus Dan Miloș, juristul Direcției de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin, la cel mai recent Comitet civic pentru problemele persoanelor vârstnice, ce a avut loc la Instituția Prefectului.

Localităție care duc lipsă de medici sunt: Ciudanovița, Gârnic și Sichevița. Reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mărțuică le-a explicat autorităților județene prezente la întâlnire faptul că medicilor nu li se pare atractivă oferta județului Caraș-Severin, după șase ani de studii și mulți alții de rezidențiat și specializare. „Medicii ar fi de acord să vină, însă primul lucru pe care îl întreabă este ce li se oferă. Pe lângă salariile mici, trebuie să suporte costurile unei chirii și așa mai departe”, a spus directorul în cadrul CJAS.

Ce măsuri iau autoritățile
Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Costinel Ristache, prezent la întâlnire, a confirmat că există această problemă, că o cunoaște și că se caută soluții pentru rezolvarea ei. „Consiliul Județean încearcă să identifice apartamente pe care să le cumpere și să le pună la dispoziția specialiștilor care vor să vină în județ. În plus, mai avem acel program, Apartamentul, iar locațiile care nu sunt ocupate pot fi reabilitate și distribuite medicilor”, a spus vicepreședintele de la județ.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Și Primăria Reșița se luptă de mulți ani să obțină bani de la Guvern pentru un bloc de locuințe, prin ANL, destinate rezidenților, așa cum sunt construite în Timișoara. Finanțarea însă, a întârziat să apară. „Pentru că nu primim finanțare exclusiv pentru ridicarea unui bloc pentru medici, atunci noi le sporim punctajul pe care îl au, dacă vor să obțină o simplă locuință ANL. Le-am acordat 20 de puncte în plus dacă sunt medici, ceea ce este foarte mult și sunt avantajați”, a spus Dorel Ianoși, de la Direcția de Patrimoniu a Primăriei orașului de pe Bârzava.

Deși soluții au fost găsite, este important ca acestea să fie puse și în aplicare, iar ideal ar fi ca cei care conduc destinele cărășenilor să aibă cheile apartamentelor pregătite. Asta în caz că medicii doresc să ajungă în Caraș-Severin.

Sunt comune în care medicul de familie lipsește”, Dan Miloș, jurist DSP Caraș-Severin

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/