Liliana Dacica: „Ne dorim o lege prin care să vină privaţii către sport, nu să meargă sportivii sau antrenorii cu mâna întinsă”

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, profesoara Liliana Dacica, a vorbit într-un interviu acordat pentru expressdebanat.ro despre situaţia sportului cărăşean, despre performanţe, dar a punctat şi problemele cu care se confruntă acesta.

Doamna Dacica, judeţul Caraş-Severin a avut anul trecut, după o lungă perioadă de absenţă, un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Au fost şi alte rezultate notabile. Ce aşteptări aveţi de la anul competiţional 2013?
Aşa e, am avut după foarte mulţi ani o prezenţă la Jocurile Olimpice şi asta este mai mult decât îmbucurător. Aş apreacia pozitiv rezultatele obţinute anul trecut, dar comparativ cu 2011 sunt puţin mai slabe dacă stăm să ne gândim la nivel internaţional, pentru că eu cred că acolo se vede adevărata valoare. Pentru că în 2013 începem un nou ciclu olimpic, eu sper să fie un an mai bun. Proiectul lansat de noi, „Olimpicii de mâine”, are rolul de a-i sprijini pe copiii şi juniorii de perspectivă, pentru că avem nevoie de rezultate bune şi la acest nivel, asigurând astfel schimbul de mâine.

Cât de mult au fost afectate performanţele sportive de problemele de natură financiară?
Am trecut în 2012 printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar şi am reuşit să facem faţă cu brio, mai ales că am avut sprijinul Consiliului Judeţean, al Primăriei Reşiţa, şi am putut susţine sportivii care fac mare performanţă la cluburile din judeţul nostru. Sperăm ca şi în 2013 să găsim înţelegere şi să susţinem marea performanţă, pentru că sport fără bani nu se poate şi dacă ne dorim să avem în continuare sportivi la viitoarele Olimpiade şi competiţii mondiale e nevoie să ne implicăm mai mult şi mai ales financiar.

E o situaţie delicată şi de neînţeles legată de premierea celor mai bune rezultate ale sportivilor români. În aceste condiţii, în care nu se mai premiază performanţele obţinute la nivel naţional, credeţi că sportivii şi antrenorii vor mai fi la fel de motivaţi?

E puţin în contradictoriu, adică premiem şi recompensăm doar performanţele internaţioanale şi nu le recunoaştem pe cele naţionale, dar fără aceşti campioni naţionali noi nu putem ieşi în afara ţării şi să obţinem performanţă. Sper să se reglementeze acest lucru.

YouTube video

Oamenii de afaceri sunt tot mai puţin interesaţi de sport, investiţiile private sunt nesemnificative, cu excepţia fotbalului. Pot trăi cluburile cărăşene, pot face performanţă susţinute doar din bani publici?

untitled design set 970x90 px

Am încercat şi încercăm să atragem mediul privat, dar e o perioadă dificilă şi asta se vede. Rezultatele sunt cele care determină mediul privat să vină lângă sport. Noi facem propuneri pentru legea sponsorizării, pentru că nici aceasta nu favorizează sportul de performanţă. Ne dorim o lege prin care să vină privaţii către sport şi nu să meargă sportivii sau antrenorii cu mâna întinsă după o sponsorizare. Sunt discuţii în acest sens şi avem câteva persoane care vor să se implice în mişcarea sportivă.

Sportivii de valoare sunt tot mai greu de ţinut în Caraş-Severin şi asta pentru că există cluburi care le pot oferi condiţii superioare. Ştiu că aţi pus la punct o strategie prin care să opriţi exodul sportivilor care fac mare performanţă. Încep să se vadă rezultatele?

Sportivii rămân dacă îşi doresc. Strategia e pentru toţi sportivii de mare valoare, de la disciplinele la care se obţin performanţe şi acolo unde avem tradiţie. Este o strategie pusă la punct cu Consiliul Judeţean, care s-a implicat serios pentru susţinerea sportivilor de valoare ai judeţului. Sperăm să facem faţă şi în 2013 pentru că ne dorim rezultate bune şi participări cât mai multe la cele mai importante competiţii. Daniel Rădeanu a rămas la Reşiţa tocmai datorită acestui proiect şi sperăm ca aşa să se întâmple şi cu ceilalţi sportivi de mare valoare.

Reşiţa a găzduit în ultimii ani competiţii de cel mai înalt nivel: naţionalele de gimnastică, de box sau marş, internaţionalele României la lupte şi alte câteva. Ce vom vedea pe viu anul acesta?
Astfel de competiţii atrag interes şi ajută la promovarea oraşului, a judeţului, dar totodată asigură şi o dezvoltare pe orizontală, pentru că intră bani la cazare, în mediul privat. Suntem în discuţii cu federaţiile de specialitate pentru a obţine câteva competiţii majore, de nivel naţional, dar şi internaţional. Internaţionalele de lupte, care au fost sistate în 2012 din cauza lipsei locurilor de cazare, sperăm să aibă loc din nou în Sala Polivalentă, suntem în discuţii pentru Campionatul Naţional de Marş, care a devenit tradiţional, discutăm pentru o competiţie inedită, undeva în iunie, cu Federaţia Română de Orientare, dar încercăm să obţinem şi alte competiţii, cum ar fi Campionatul Naţional de Box.

Vă mulţumesc!

banner td untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/