Legile aberante lasă animalele fără pășuni și oamenii fără subvenții APIA!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Contradicția legii amenajamentului pastoral duce la lăsarea crescătorilor de animale fără teren în acest an!

Primăria Oțelu Roșu este pusă în situația de a nu mai putea concesiona aproape 400 de ha de teren, întrucât doar începând cu anul 2018 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, conform Legii nr.16/2016, publicată deja în Monitorul Oficial. În prezent, consiliile locale au obligaţia să elaboreze amenajamentul pastoral, aceasta nefiind o condiţie de eligibilitate a cererilor depuse de către fermieri în anul de cerere 2015 sau 2016.

„Un articol din această lege stipulează că administrațiile publice locale au obligația să dea hotărârile de Consiliu Local până la data de 1 martie. Deci au aprobat o Ordonanță de Guvern prin care prelungesc obligația de a avea amenajamentul pastoral până în 2018, la data de 15 martie, însă nu au fost atenți să modifice și articolul din lege unde spune că HCL-urile se aprobă până la 1 martie, deci anul 2016 este pierdut”, ne-a precizat primarul Luca Mălăiescu. Acesta a făcut sesizări la Prefectura Caraș-Severin de la care nu a primit însă niciun răspuns.

Potrivit noilor modificări legislative, utilizatorul de păşuni şi fâneţe este crescătorul de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în RNE, crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor legii, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fânețe, dar şi persoana fizică ori persoana juridică de drept privat care are la dispoziţie, în condiţiile legii, suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.

Preţul concesiunii/închirierii se stabileşte ţinând cont de echilibrul financiar dintre valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral. Unităţile administrativ-teritoriale, prin primării, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, au obligaţia de a include în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente amenajamentul pastoral şi condiţii speciale de îndeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

promovare banner maxagro Muzeul TM

O altă modificare asupra legii prevede ca beneficiarul subvenţiilor să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol. „Pentru Oțelu Roșu se pierd bani. Suma de aproximativ 100.000 de lei pe care am fi primit-o la bugetul local din concesionarea terenurilor se pierde. Dar sunt comune care au mii de hectare, care nu mai pot concesiona și depind de acești bani. Crescătorii degeaba au animalele, că nu au teren și nu mai pot primi de la APIA subvenția. La această oră, dacă nu ar fi fost acest impediment, am fi putut concesiona la crescători cel puțin 400 de hectare”, a mai precizat primarul Mălăiescu.

 

foto: www.timpuldevalcea.net

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/