La Bocșa se ţine de „Şase!“. Beneficiarii de ajutor social vin la muncă doar când au control de la Reșița!

Situația reiese clar în urma unui reportaj al postului de televiziune Digi 24, care au mers la Bocșa tocmai pentru a verifica câte persoane de la venitul minim garantat sunt prezente la muncă. Reportajul a fost difuzat în cadrul campaniei „România degeaba”.

Potrivit ultimului recensământ, orașul Bocșa depășea 15.000 de locuitori, procentajul de etnici romi fiind undeva la 3%. La Bocșa ajutor social iau 170 de persoane, susține Digi 24, adică aproape jumătate din acel 3%, deși nu știm sigur dacă doar etnicii romi iau ajutor social, dar reportajul prezenta integral doar protagoniști romi. Din 170, sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității 119 persoane. Echipa Digi 24 deplasată la Bocșa nu a găsit nici măcar un beneficiar al ajutorului social la muncă!

Reportajul este deschis de o locuitoare din cartierul Măgura al orașului, cartier în care se pare că locuiesc aproape toate persoanele care apar în reportaj. Ionela are 31 de ani și motivează că școlarizarea este motivul excluziunii sale sociale: „Nu ne primeșce nimeni la lucru cu 5 clăș (clase, n.n.), nici la nemț la lucru nu mă pot duce, că nu am cu cine să las copiii”, spune aceasta. De opt luni de zile, familia Ionelei primește lunar peste 1.300 de lei (ajutoare sociale și alocațiile de stat pentru copii), dar la muncă nu merge pentru că legea o ajută. Are mai mulți copii cu vârsta sub 7 ani, fapt pentru care legea îi permite să nu mai facă ore de muncă pentru Primărie.

Chiar și cel care coordonează echipa de muncă, filmat fiind, recunoaște că „azi trebuie să stați până la ora 13, pentru că avem control de la Reșița”, semn că, în mod normal, timpul de muncă nu prea se respectă. „Control de la Reşiţa“ înseamnă, evident, un control efectuat de o instituţie judeţeană cu atribuţii în domeniu, care îşi are sediul la Reşiţa.

„Asta-i legea, după asta lucrăm. Este în sprijinul lor!”, spune viceprimarul Olimpiu Brie. „Îi ajută să-și depășească condiția de asistați social?”, întreabă oarecum retoric reporterul. „Unii dintre ei și-o acceptă, să știți”, spune Olimpiu Brie, viceprimarul orașului Bocșa.

„Motivele care duc la excluderea venitului minim garantat sunt puține și tot mai puține. Au impozite neachitate, amenzi neachitate și, totuși, ei sunt beneficiari în continuare. Ne-ar ajuta mult să fie puțin schimbat din legislație, pentru că suntem în imposibilitatea de a înceta dosarele atâta timp cât ei, potrivit legii, se încadrează”, spune Emanuela Iovanov, șeful Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bocșa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/