Istorie, legendă și regalitate. Simpozion național despre Herculanele de altădată

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Trecutul memorabil al stațiunii Băile Herculane, începuturile care au consacrat localitatea ca fiind una balneoclimaterică, importanța pe care o acordau capetele încoronate acestei stațiuni, toate vor fi prezentate cu ocazia simpozionului național „Herculane – arcade în timp”.

Primăria din Băile Herculane, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor lstorice din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, organizează, în perioada 8 – 10 iunie, simpozionul național „Herculane – arcade în timp”.

Prima secțiune a simpozionului, intitulată „Împărăteasa Elisabeta la Băile Herculane (1887 – 2017)” va evoca prezența faimoasei împărătese pe aceste meleaguri încărcate de istorie și legende. În luna mai se împlinesc 130 de ani de când Sisi a petrecut un sejur de șase săptămâni la Băile Herculane în anul 1887. Împărăteasa Elisabeta era îndrăgostită de aceste locuri, fiind oaspetele stațiunii de cinci ori, ultima dată, în 1896, împreună cu împăratul Franz Iosef. La recomandarea medicilor, a urmat tratament la Băile Herculane. În timpul liber, se plimba cu trăsura prin împrejurimile stațiunii și stătea de vorbă cu oameni simpli, cu țărănci al căror port popular o atrăgea în mod deosebit. Însoțită de o doamnă de onoare și de o călăuză locală, cutreiera munții, pe traseele de drumeție. În jurnalul ei intim, Sisi dedică adevărate ode frumuseții peisajelor de pe Valea Cernei.

În cadrul simpozionului se vor desfășura mai multe activități organizate pe secțiuni: spectacol „Secvențe artistice” cu program de valsuri „Souvenir de Herculesbad”, moment poetic „Vis în Valea fermecată”, comunicări științifice, lansare de carte, expoziție cu imagini de epocă din stațiune, de fotografii, pictură, precum și expoziția „Herculane – viziuni”, în care tineri arhitecți își vor expune proiectele de reabilitare ale unor clădiri de patrimoniu din stațiune. Cu această ocazie se va relansa valsul „Souvenir de Herkulesbad”, compus în anul 1903 de vienezul Jakob Pazeller, vals care a cunoscut o adevărată faimă mondială alături de stațiunea de pe Valea Cernei. CD-ul de prezentare al valsului va fi lansat odată cu cel de-al treilea volum al cărții „Herculane – arc peste timp. Turism și istorie la Băile Herculane”, autor Dorin Bălteanu.




Secțiunea a doua a simpozionului va cuprinde o dezbatere moderată privind provocările regenerării urbane și ale dezvoltării sustenabile a turismului în Băile Herculane cu participarea unor specialiști din echipa care a elaborat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului Băile Herculane, în 2012. Acțiunile dedicate evenimentului se vor continua cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Sâmbătă, în ultima zi a simpozionului, se va lansa traseul tematic de drumeție „Pe urmele împărătesei Elisabeta” etc. Participă invitați din mediul academic, profesori universitari din țară și de peste hotare, reprezentanți de instituții guvernamentale de la nivel central, reprezentanți ai primăriilor și ai consiliilor județene din zonele istorice ale României. Printre partenerii care susțin organizarea acestei manifestări alături de Primăria din Băile Herculane și A.L.Z.I.A.R. se numără: Asociația Pro Turism Herculane, Friedrich Pazeller (Baden-Baden, Germania), firma de consultanță MKBT din București, Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

Lucrările simpozionului se vor desfășura în sala de conferințe a Hotelului Afrodita, începând de astăzi, ora 16.00.

Sursă foto: direct booking

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/