Ionuț Chisăliță se declară susținător al familiei tradiționale

Una dintre provocările acestei sesiuni parlamentare pentru Senat este adoptarea poziției cu privire la referendumul cerut de Coaliția pentru Familie.

„Senatul României și-a ales noua structură de conducere pentru următoarea sesiune parlamentară. Grupul PSD din Senat va fi condus de senatorul Șerban Nicolae! Traseul legislativ al iniţiativei cetăţeneşti privind redefinirea familiei în Constituţie, adoptată de Camera Deputaţilor, nu a fost finalizat în Senat. Proiectul de act normativ va fi dezbătut de Senat în această sesiune, iar eu am luat deja o decizie cu privire la poziționarea mea în favoarea familiei tradiționale, în mod evident căsătoria fiind între un bărbat și o femeie”, spune Ionuț Chisăliță.

Coaliția pentru Familie a demarat o inițiativă legislativă de modificare a Constituției, inițiativă pentru care a reușit să adune mai bine de 3 milioane de semnături de la cetățenii României și prin care intenționează să detalieze noțiunea de căsătorie, așa cum este ea prezentă în Constituția României.

La această oră, legislația românească, Codul Civil mai exact, prevede foarte clar, la articolul 258 și 259, faptul că se pot căsători liber consimțit doar un bărbat cu o femeie, dar această prevedere expresă nu se regăsește și în Constituție, care vorbește doar de uniunea dintre doi soți. Coaliția pentru Familie cere ca în Constituția României sintagma „dintre soți” să fie înlocuită cu sintagma „dintre un bărbat și o femeie”. Inițiativa a fost deja depusă la Parlament care, după ce se va pronunța, va ajunge în fața unui vot popular, prin referendum. Pentru adoptarea acestei măsuri de revizuire a Constituției este nevoie ca cel puțin 30% din populația României, aproximativ 5,3 milioane de cetățeni, să se prezinte la urne, iar majoritatea acestora să voteze pentru inițiativă.