Ion Mocioalcă: „Ne dorim o bază NATO în România”

Conflictul dintre Ucraina și Rusia, care angrenează aproape întreaga sferă politico-militară din lume și care ar putea escalada într-o conflagrație de nivel mondial, captează atenția politicienilor români. Cărășeanul Ion Mocioalcă se află la București într-o poziție care îl apropie de fenomenele de la granița cu România.

România își dorește întărirea flancului estic al Anianței Nord-Atlantice pentru că Țările Baltice, alături de Polonia, România și Bulgaria, sunt foarte aproape de această zonă de conflict care este Ucraina. Bineînțeles că întărirea flancului s-ar putea face prin înființarea unei baze solide a NATO și noi ne dorim ca acest lucru să se întâmple chiar în România”, a declarat deputatul Ion Mocioalcă, membru în Adunarea Parlamentară a NATO și președinte al Comisiei pentru apărare ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaților.

Politicianul a reamintit că „în momentul de față, sunt două obiective strategice pe teritoriul țării noastre: unul în construcție, care este radarul anti-rachetă de la Deveselu, și cel de-al doilea punct este aeroportul Mihail Kogălniceanu, care este un aeroport de tranziție a trupelor din Afganistan. Pe lângă asta, sigur că am dori o bază permanentă a NATO, care să găzduiască un număr important de soldați, asta însemnând – zic eu – peste 300, poate 500-600 de soldați, și acest lucru ar crea mai multă stabilitate în această zonă. Totodată, sunt convins că pe agenda summitului din Țara Galilor este posibilitatea apariției unui nou stat islamic între Iran și Irak, iar ceea ce se întâmplă acum acolo, luptele care se dau acolo cred că nu vor fi lăsate fără o decizie a summitului NATO din Țara Galilor. Cred că aceste două evenimente ar putea să țină capul de afiș al reuniunii internaționale

Ion Mocioalcă a subliniat că mai multe concluzii asupra situației internaționale pot fi trase la încheierea summitului din Țara Galilor sau, mai bine, la sfârșitul lunii septembrie, după finalizarea unei alte întâlniri la nivel înalt, cea a adunării parlamentare ONU, de la New York, la care va participa și premierul Victor Ponta.

Cât despre bugetul armatei,  Ion Mocioalcă a amintit că acesta este deja în creștere față de anul trecut. „De la 1,27, bugetul Armatei a crescut anul acesta la 1, 47 și are încă o rectificare care-l va duce un pic mai sus, în acest an, așa că e un angajament al nostru, luat față de partenerii noștri vest și est europeni și euroatlantici, că bugetul Armatei va ajunge în scurt timp la 2% din PIB”, a precizat deputatul cărășean pentru cititorii Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/