Ioan Cojocariu, desființat de PSD! „Coajă se ocupa să-și finalizeze construcțiile ilegale de care Felix Borcean l-a păsuit!”

untitled design set 970x90 px

Directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, Ioan Cojocariu, răspunde, la solicitarea noastră, acuzelor formulate pe site-ul oficial al PSD Caransebeș, care-l învinuiesc că, în calitate de consilier județean, solicită mai mulți bani pentru cultură, deși la Caransebeș, în orașul său, primarul de aceeași coloratură politică cu a sa alocă fonduri infime pentru cultură.

Pe site-ul PSD Caransebeș, social-democrații menționează: „Portavocea lui Ion Marcel Vela (nu a PNL), în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, consilierul Ioan Cojocariu, îşi face din nou numărul. În ultima şedinţă a forului judeţean, «omul de cultură» Coajă se arăta profund nemulţumit de faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a decis să repartizeze la Capitolul pe domenii de intervenţie, pe 2018, pentru programele şi proiectele culturale, doar suma de 400 mii lei, dintr-un total de 650 mii lei, restul de 200 mii lei fiind repartizaţi pentru sport şi 50 mii lei pentru proiectele de tineret. Ghinionul lui Ioan Cojocariu constă în faptul că pe lângă consilier judeţean, mai ocupă şi funcţia de manager al Casei de Cultură a municipiului Caransebeş. Odată cu şedinţa Consiliului Judeţean a avut loc şi şedinţa Consiliului Local al municipiului Caransebeş, şedinţă la care se aprobau sumele la acelaşi capitol de finanţare, propuse însă de primarul Felix Borcean. Vă prezentăm cam cum a arătat propunerea primarului Felix Borcean la acest proiect. Total sume alocate – 250 mii lei, din care pentru sport – 190 mii lei, pentru cultură 8 mii lei, pentru protecţie mediu – 17 mii lei, pentru religie – 35 mii lei. Ne întrebăm unde se afla omul de cultură Coajă când primarul Felix Borcean venea cu o propunere, ca la sport să se aloce 190 mii lei, iar la cultură – 8 mii lei, adică, pentru sport de 20 de ori mai mult decât pentru cultură. Răspunsul e probabil următorul: Coajă se ocupa să-şi finalizeze construcţiile ilegale de care Felix Borcean l-a păsuit. Despre activitatea desfăşurată ca manager la Casa de Cultură, ce să mai vorbim?!? Ansamblurile de copii şi chiar Doina Banatului aparţin unor asociaţii, fiind obligate să cerşească bani şi să se pregătească în frig (pentru economie) în sediul Casei de Cultură. Unora dintre ele, nepermiţându-li-se accesul în Casa de Cultură, pe diverse motive, îşi desfăşoară activitatea în alte spaţii decât ale acestei instituţii culturale”, se arată în postarea de pe site-ul PSD.

În replica solicitată de redacția noastră, Ioan Cojocariu precizează că nu dorește să intre cu PSD în nicio dispută pentru a nu le spori cititorii, însă poate preciza următoarele:

„Eu, în ședința Consiliului Județean, am dorit ca pe această Lege 350/2005, care oferă fonduri nerambursabile diferitelor ONG-uri care solicită sprijin pentru activitățile pe care le efectuează în 2018, să fie aprobată aceeași sumă ca anul trecut de 500.000 și nu să se taie 100.000 de lei, mai ales că 2018 este Anul Centenarului. Ei au motivat că nici anul trecut nu s-au cheltuit toți banii, însă eu cred că anul acesta este deosebit și mai multe instituții, asociații, ONG-uri vor organiza activități culturale. Cu privire la fondurile aprobate de CL Caransebeș, din ce am înțeles pentru cultură vor mai fi alocate fonduri la rectificările bugetare din acest an. Să fim bine înțeleși, acești bani nu sunt alocați ca buget pentru Casa de Cultură! Noi avem buget separat justificat pe capitole de cheltuieli și activități pentru 2018”, menționează Ioan Cojocariu, care precizează și rolul Ansamblului Doina Banatului: „Ansamblul Doina Banatului este un ONG de aproximativ 2-3 ani de zile, care solicită fonduri tocmai pe această Lege 350 de la Primărie, pe un proiect bine fundamentat în care sunt cuprinse toate activitățile ansamblului”.

Ioan Cojocariu răspunde și acuzațiilor PSD, cum că instituția de cultură ar fi „propriul SRL”:

„Nu este adevărat. Casa de Cultură are o magazie de făină pentru chioșcul de langoși, moștenită de mine de la vechea conducere a instituției, apoi un bancomat la parterul instituției și magazinul de flori, aici unde, pe lângă faptul că proprietara plătește 10 euro pe mp chirie pe lună, la magazin avem o înțelegere pentru a ne fi vândute și biletele la spectacolele găzduite de instituție, ca să nu mai plătim un om pentru acest lucru și să fim obligați să amenajăm o casierie. Mai mult, prin înțelegerea noastră, la toate evenimentele Casei de Cultură și Primăriei, magazinul oferă gratuit ornamentele florale”, declară Ioan Cojocariu.

Prin aceeași postare de pe site-ul PSD, Ioan Cojocariu este acuzat că gestionează așa cum are chef contractele de închiriere ale Casei de Cultură din Caransebeș, în timp ce primarul Felix Borcean alocă prea mulți bani pentru capitolul fotbal.

„Contractele de închiriere ale Casei de Cultură au fost încheiate fără licitaţie, după bunul plac al lui Coajă, deşi clădirea este a Consiliului Local şi se află în domeniul public… De fapt, Casa de Cultură şi Gugulania Art au devenit maşini de făcut bani, dar nu pentru bugetul local. În schimb, primarul Felix Borcean este mai interesat de echipa de fotbal Viitorul Caransebeş, care are nevoie de 190 mii lei pentru a termina campionatul într-o ligă, alături de Foresta Armeniş, Rapid Buchin şi Croaţia Clocotici. Oare tot 2 miliarde au alocat şi Armenişul, Buchinul ori Clocotici pentru finalizarea campionatului?… Repartizarea banilor, total aberantă, nu a rămas aşa, deoarece, consilierii PSD profitând de faptul că cei din grupul PNL, alături de preşedintele de şedinţă habar nu au ce votează, au reuşit să rupă 40 mii de la capitolul sport, transferând 7 mii lei la cultură şi 33 mii lei la mediu”, se menționează în anunțul celor de la PSD.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/