“Am ajuns în instanţă că nu am dat atenţii!”

Trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, şi complicitate la săvârsirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată, primarul comunei Fîrliug continuă să-şi susţină nevinovăţia.

Procurorii DNA au adunat suficiente probe pentru a-l trimite în faţa instanţei pe Ioan Borduz, pe care îl acuză, în principal, că a cheltuit bani europeni după cum a vrut, altfel decât prevedea proiectul pentru care a fost acordată finanţarea. Edilul-şef din Fîrliug continuă însă să se declare nevinovat. “Eu am rămas de-a dreptul stupefiat, nu de acum, ci de la început. Eu nu am ascuns asta, văd că fac parte şi eu din oamenii importanţi ai României dacă sunt chemat la DNA alături de alţi monştri sacri din politica românească. De la început am spus-o şi se vede cu ochiul liber, toţi cei care au fost la Dezeşti şi au văzut acel edificiu construit acolo s-au convins de utilitatea lui”, spune Borduz.

publicitate online in ziar Express de Banat

Vină împărţită

Chiar dacă procurorii vorbesc de comiterea mai multor infracţiuni, Ioan Borduz susţine că şi în cazul în care ar exista vreo vină, nu e singurul răspunzător. “De unde şi până unde eu sunt singurul vinovat în toată această chestiune? Se vede cu ochiul liber. Acolo s-a făcut, nu s-a furat. Sunt acuzat împreună cu una dintre firmele care a câştigat licitaţia pentru că aş fi făcut o piaţă acoperită fără proiect. Nimic mai fals, întrucât, dacă bine ar fi citit cei care m-au chemat la DNA, în contract, la articolul 9.2, scrie foarte clar că directorul de proiect, în speţă subsemnatul, are dreptul să decidă asupra a 15 la sută din banii alocaţi pentru proiect, cu condiţia să nu se schimbe linia bugetară şi să se facă în prealabil o notificare, lucru care s-a făcut. Noi am făcut o notificare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în 2009. Echipa de implementare de la Consiliul Judeţean, condusă de domnul Naidan, ne-a spus verbal să-i dăm bătaie, să facem această piaţă acoperită, că sunt suficienţi bani în proiect şi că dacă nu ne aprobă Bucureştiul, există soluţii de compensare din banii rămaşi după derularea celorlalte activităţi. Lucru care s-a şi întâmplat”, a declarat primarul Fîrliugului.

A returnat 3.000 de euro

gif card de energie dacus 1000x100

În iarna anului trecut, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au venit la Fîrliug să aprobe raportul final. “Au constatat că totul este făcut în sprijinul şi în interesul proiectului. Nu ne-au imputat absolut nimic, doar 3.000 de euro pe care a trebuit să-i returnăm înapoi ministerului, bani necheltuiţi pentru că partenerii noştri sârbi nu au venit la finalizarea proiectului. De la ancheta DNA şi până la a ne trimite în judecată eu cred că justificarea poate fi doar de o singură natură, adică, după doi ani de cercetări, nu s-a găsit nimic şi dumnealor trebuie să-şi justifice într-un fel această activitate pentru că eu nu am cheltuit aceşti bani în interes personal şi nici în interesul vreunui grup, ci în interesul proiectului, iar dumnealor au cheltuit sute şi sute de milioane ascultând telefoane din care nu a reieşit nimic”, se apără primarul.

Primarul “neatent”

Borduz este convins că a ajuns să răspundă în faţa legii penale doar pentru că procurorii DNA trebuie să justifice banii cheltuiţi cu ancheta, dar şi ca urmare a faptului că nu a acordat anumite atenţii unor persoane care au avut grijă ca proiectul să fie aprobat. “Acolo nu s-a furat, acolo s-a făcut. Doar în viziunea acestor oameni de la DNA Timişoara, care au instrumentat acest caz şi pe care nici nu ştiu cum să-i numesc, s-a întâmplat ceva. Pentru a-şi justifica activitatea de doi ani de zile de investigaţii în care nu au găsit nimic, au ales ca soluţie trimiterea în instanţă. Probabil că, anumiţi oameni care au răspuns într-un fel sau altul de acest proiect au fost obişnuiţi să primească şi ei ceva. Din partea mea nu au primit nicio atenţie, decât un mulţumesc frumos. Probabil că de aici mi se trage, că nu am fost suficient de atent, aşa cum, probabil, în alte situaţii se procedează cu cei care dau indicaţii preţioase”, a mai spus Ioan Borduz.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Reşiţa, primul termen fiind stabilit pentru mijlocul lunii ianuarie 2012.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/