INVESTIȚII. Vin banii pentru izolarea termică a 7 blocuri!

La nivel central, încă de la finele anului trecut, mai marii Guvernului au aprobat alocarea unei sume importante de bani pentru a spori confortul termic al locuitorilor.

Vestea este extrem de bună, mai ales în contextul în care imobilele sunt vechi, construite încă din anii 60. Pe lângă aspectul estetic, locatarii blocurilor din Moldova Nouă se vor bucura de apartamente mai călduroase și de un consum mai mic de căldură. Într-o primă etapă, 7 blocuri de la malul Dunării sunt cuprinse în Programul Național privind creșterea performanței energetice. „Izolarea termică e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru cetățeni. Este un beneficiu și pentru oraș, și pentru locuitorii blocurilor respective. Oamenii trebuie să cofinanțeze lucrarea. Trebuie să arătăm că beneficiul e mare, consumul de căldură scade și se schimbă aspectul. Nu mai cheltuim bani pe încălzire iarna sau pentru răcire vara, a spus primarul Matei Lupu. Reabilitarea termică a 7 blocuri de locuințe are o valoare 3.848.626,16 lei.

În ce constă programul?
Acesta se adresează asociațiilor de proprietari care doresc să crească performanța energetică a blocurilor de locuințe care au fost construite pe baza unui proiect elaborat în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora. Potrivit Ministerului Dezvoltării, for care finanțează programul, reabilitarea presupune izolarea termică a pereților exteriori ai blocului; înlocuirea ferestrelor întregului bloc și a ușilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere. Mai mult decât atât, sunt vizate acoperișurile blocurilor,  izolarea termică a planșeului peste subsol și prevede demontarea instalațiilor și echipamentelor aflate pe fațadele și terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică. În funcție de rezultatele expertizei tehnice și auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga și altele.

Cât costă reabilitarea?
Asociația de locatari plătește 20 la sută din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80 de procente este asigurat de la bugetul de stat și cel local. Cele 20 de procente din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toți proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcție de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar. În cazul în care asociația, unul sau mai mulți proprietari nu își pot achita partea ce le revine, primăria poate prelua parțial sau integral costurile și poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani. Cele 80 de procente din costul reabilitării termice sunt asigurate astfel: 50 la sută de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică, și 30 la sută de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică.

Banii de la minister au intrat în bugetul Primăriei Moldova Nouă încă din luna decembrie a anului trecut, iar anul acesta vor începe și lucrările.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/