Investiții de milioane de lei în creșe

Încă din anul 2007, atunci când au apărut reglementări noi privind educația preșcolarilor, grădinițele nu au mai reușit să acopere nevoile pe care noile activități ale celor mici le cereau. Astfel, schimbările în ceea ce privește spațiile și dotările adecvate pentru preșcolari erau absolut necesare.

Spațiile destinate grădinițelor din mediul rural au intrat încă de anul trecut pe agenda Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin care, coordonat de Ministerul Educației Naționale, a implementat proiectul privind Reforma Educației Timpurii. În cadrul acestuia, pe ordinea de zi a oficialilor în învățământul județean se încadrează în primul rând proiectul tip pentru grădinițele cu program normal din mediul rural care nu dispun încă de spații adecvate învățământului preuniversitar.

Până în prezent, doar trei instituții de învățământ destinate preșcolarilor au fost finalizate prin proiectul PRET. Este vorba aici despre grădinițele cu program normal din Grădinari, Vrani și Coronini. Cele trei obiective au fost construite și modernizate cu grupuri sanitare, săli de clasă, cancelarii, săli multifuncționale, astfel ca cei 88 de micuți, care au beneficiat de pe urma proiectului, să își desfășoare activitatea în condiții optime. Valoarea totală alocată pentru cele trei unități școlare este de aproape două milioane de lei.

În anul 2013 în județ au fost deja finalizate prin acest proiect trei grădinițe. Astfel, în momentul de față, aproape 88 de copii, precum și cadre didactice și personal auxiliar beneficiază de aceste investiții și își desfășoară activitatea în spații care le acoperă toate nevoile”, a explicat Nicolae Grindeanu, inspector școlar general în cadrul ISJ Caraș-Severin.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pe agenda anului 2014, alte două grădinițe urmează să fie finalizate pe baza proiectului privind Reforma Educației Timpurii. Astfel, și preșcolarii din cadrul grădinițelor cu program normal din Padina Matei și din Zăvoi vor avea parte de spații și dotări adecvate care să răspundă tuturor normelor de igienă și de sănătate. Sumele investite pentru cele două grădinițe vor fi calculate la finalizarea lucrărilor.

Pentru implementarea acestui proiect, fondurile au fost alocate printr-un împrumut la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și cu contribuția Guvernului României. Astfel, sumele au venit atât din partea Ministerului Educației Naționale, cât și din partea bugetelor locale. Banii alocați de la minister au fost folosiți exclusiv pentru clădirea grădinițelor și instalațiile aferente, precum și racordarea la utilități. Fondurile locale au fost destinate echipamentelor pentru centralele termice, branșamentelor și amenajărilor exterioare.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/