Inundațiile catastrofale sunt puse pe seama defrișărilor masive. Autoritățile sunt de altă părere!

Nenorocirile provocate de precipitaţiile abundente au ridicat în ţară numeroase semne de întrebare, critici mai mult sau mai puţin documentate fiind aduse tăierilor din pădurile private, dar şi din cele de stat.

Dacă situaţia la nivel naţional privind tăierile de masă lemnoasă nu este una deloc îmbucurătoare, în Caraş-Severin lucrurile stau ceva mai bine. Se taie cu sau fără acte, dar nu într-o manieră care să lase versanţi golaşi, cu cioturi ostentative de copaci căzuţi victime ale drujbelor. Mai mult, teama cea mai mare nu este de o amendă, ci de dosarul penal.

Deși utilizatorii site-urilor de socializare din județ și-au exprimat nemulțumirea, punând inundațiile pe seama defrișărilor masive în Caraș-Severin, autoritățile susțin cu totul altceva.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Caraş-Severin, Romel Buzescu, explică pentru cititorii expressdebanat.ro că în Caraş-Severin nu sunt probleme în pădurile private de natură să faciliteze producerea unor calamităţi la precipitaţiile abundente precum cele din zilele trecute. „Sunt tăieri sporadice, oamenii în proprietăţile lor taie două-trei lemne… nu e vorba de versanţi întregi despăduriţi. Situaţia a fost ţinută sub control“. Cei care taie ilegal din păduri „se expun la riscuri foarte mari, datorită faptului că de la un anumit prag se ajunge la infracţiune. Pentru lemnul lor, pădurea lor să ajungă pe judecată, nu cred că este cazul… Și cel mai corect este să facă contract cu ocolul silvic, care vine, le marchează, se dau lemne conform prevederilor din amenajamente, cu acte legale. Chiar dacă este din proprietatea lor, dar taie nemarcat, dacă l-am găsit pe drumul public fără acte de provenienţă, i se confiscă omului lemnul şi i se dă şi amendă, se constată şi infracţiunea, în funcţie de cantitatea depistată“, a precizat Romel Buzescu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pentru o căruţă de circa doi metri cub de lemn de foc, spre exemplu, amenda pleacă de la 1.000 de lei şi urcă. Asta înseamnă o penalizare bănească mai mare cu mult faţă de valoarea lemnului transportat. La negru, o căruţă de lemne se vinde cu 250 – 300 de lei. La ea se adauga tăiatul în chituci şi spartul pe bucăţi numai bune de băgat în cuptoare, teracote sau şeminee. Un client ajunge, aşadar, să plătească între 400 şi 500 de lei pe circa 2 mc, care poate nu ajung de ars decât trei săptămâni la o casă cu două-trei focuri.

Marian (numele nu este cel real pentru că omul nu vrea să îşi asume un risc) a dus ani de zile lemne de foc reşiţenilor din Câlnic şi Moniom. „Am luat din pădurea mea şi a unor rude, dar nu pentru tot lemnul am avut bon. Am mai tăiat şi copaci trântiţi jos de vânt sau de zăpada grea de acum doi ani. Pe ăia nu ştiu să trebuiască anunţat pădurarul. La preţ mă înţeleg cu clientul şi în funcţie de ce mai vrea să fac eu la lemnele pe care i le aduc. Frică nu îmi e de amendă, cât de dosar penal şi puşcărie… că şi asta e posibilă“, a mărturisit omul care a ţinut să precizeze că niciodată nu a tăiat doi copaci apropiaţi unul de celălalt.

Controalele pe regimul silvic, în ceea ce priveşte tăierile ilegale de material lemnos, se intensifică în lunile de toamnă, începând cu septembrie, a mai spus Romel Buzescu de la ITRSV Caraş-Severin. Atunci  populaţia se aprovizionează pentru iarnă şi oportuniştii în comerţul cu lemn de foc consideră câştigul bănesc mai mare ca riscul de dosar penal.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/