Îndrăgostiţii de ,,găurile” din munţi s-au reunit la Băile Herculane

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Speologia a fost cuvântul de ordine al celor care au fost la Băile Herculane în ultimele zile şi au dezbătut problemele acestei discipline frumoase şi cu multe mistere de dezlegat. Întâlnirea anuală a speologilor europeni, EuroSpeleo Forum, ediția a 9-a – ,,Unde Carpații întâlnesc Dunărea” – reprezintă un bun prilej de promovare a zonei în rândul pasionaţilor de natură sălbatică. Peste 200 de speologi de pe bătrânul continent au poposit în Caraş-Severin.

,,Speologia – O ştiinţă nouă a străvechilor taine subpămînteşti”, titrează o carte studenţească editată la Cluj în 1927 şi pe care pasionaţii o ştiu chiar dacă o studiază la nivel profesionist sau de hobby. La Herculane s-au făcut turism şi explorări speologice, au avut loc expoziții şi s-au reunit specialişti la Congresul Naţional de Speologie ediţia a 42-a, la Simpozionul European de Expediții, la Festivalul de Film EuroSpeleo Image’In, la Simpozionul de Protecție EuroSpeleo, dar şi la Simpozionul Salvaspeo EuroSpeleo.

,,Este a noua ediţie la nivel european, dar prima care se desfăşoară în România. Sigur, contactele personale există mai de mult, dar în general oamenii se simt bine, fiecare participant a avut posibilitatea să viziteze şi zonele carstice din Caraş-Severin şi Mehedinţi, au fost efectuate vizite la câteva peşteri… Practic, e întâlnirea unei mari familii de speologi din Europa“, a explicat pentru Express de Banat preşedintele Federaţiei Române de Speologie, reşiţeanul Bogdan Bădescu.

Staţiunea cărăşeană a fost aleasă pentru că ,,în zona de sud-vest a ţării există zone carstice importante, e vorba aici de Valea Cernei şi de culoarul Reşiţa – Moldova Nouă, care practic este cea mai mare zonă carstică compactă din România“. Pe de altă parte, Băile Herculane au o tradţie ca locaţie în organizarea unor evenimente speologice, congrese, simpozioane, fiind aşadar locul propice pentru organizarea Forumului european, a mai adăugat speologul.

pesteri

Prima zi din programul evenimentului a debutat în Sala de Conferinţe a Hotelului Afrodita, cu o prezentare a vechii ,,perle a Banatului”, Băile Herculane, dar şi a Văii Cernei. Înainte de deschiderea oficială a lucrărilor Forumului au avut loc şi proiecţiile a două filme documentare despre expediţii speologice internaţionale. Vineri, au avut loc sesiuni de comunicări de specialitate, s-au făcut ieşiri pe teren, la peşteri din zonă, iar în holul Hotelului Afrodita a rămas deschisă o expoziţie de fotografii din peşteri, hărţi speologice mai vechi şi mai noi, elemente ale necesarului unui speolog echipat complet.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Ultima zi a SpeleoEvent va mai cuprinde cîteva ateliere de lucru, demontarea expoziţiilor tematice de la Hotel Afrodita şi plecarea participanţilor la Forum.

Evenimentul are ca perioadă de desfăşurare 22-24 august şi a fost prilejuit de sărbătorirea a 20 de ani de organizare a mișcării speologice sub egida Federației Române de Speologie. (www.speleoevent.ro)

FOTO PEŞTERĂ: Sergiu Albotă

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/