În sala de judecată, 145 de ani de istorie judiciară la Caransebeş! [FOTO]

Justiția, gloria încoronată a tuturor virtuților, a fost sărbătorită astăzi la Caransebeș, într-un mediu pe cât de natural și firesc, pe atât de inedit, printr-o manifestare menită să aducă în prezentul urbei istoria și oamenii care au contribuit la înfăptuirea ei.

Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Judecătoria Caransebeș au organizat o expoziție documentară care conține peste 60 de fotocopii ale unor materiale documentare de excepție din arhivele orașului care provin de la judecătoriile județului, de la notarii publici, vechi de la 1880.

Sub egida „Să aducem istoria în sala de judecată”, chiar în sala de judecată a Judecătoriei Caransebeș au fost expuse xerocopii ale documentelor care vor rămâne în viitor în sala unde actul de justiție este la el acasă. La manifestare au fost prezenți oameni de cultură, din administrația publică locală, istorici, oameni ai justiției și invitați de la Muzeul Banatul Montan din Reșița.

În toată activitatea judecătorească este omul, atât magistratul, judecătorul, avocatul, procurorul, executorul judecătoresc, cât și omul simplu care vine cu problemele lui în fața instanței și așteaptă rezolvarea acestora. De aceea, gazdele Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Caraș-Severin, și Adina Pușcaș, președinte al Judecătoriei, precum și invitații Constantin Brătescu, fost director al Arhivelor, actual pensionar, Călin Ianchiș, reprezentant al Episcopiei Caransebeș, și Carmen Albert, de la Muzeul Banatului Montan, au vorbit despre oameni… oameni care au avut o implicare majoră în actul de justiție, oameni care au trăit pe pielea lor efectele justiției, oameni care s-au raportat la justiție.  

gif card de energie dacus 1000x100

„Sărbătorim astăzi și 145 de ani de când se desfășoară activitate judiciară în Caransebeș. Prin prescriptul regesc din 9 iunie 1872, s-a hotărât ca începând cu 1 noiembrie să se înfiinţeze în Caransebeş un Tribunal Regesc care să judece la nivelul celei de-a doua instanţe cauze civile şi penale. Tribunalul avea în subordine două structuri: cartea funciară şi închisoarea. În perioada interbelică, a fost singurul județ din România (județul Severin) în care au funcționat două tribunale: Tribunalul din Lugoj și cel din Caransebeș. Cred în sistemul de justiție din România și îl susțin, militez pentru legi clare, simple și sigure și vreau să învățăm din istorie”, a menționat președintele Judecătoriei Caransebeș, Adina Pușcaș.

„O zi dată peste cap!, în banca acuzaților stau angajații Judecătoriei și la martori invitați de seamă. Este a doua expoziție pe care Arhivele Naționale o organizează împreună cu Judecătoria Caransebeș pentru a aduce istoria mai aproape. În mod normal, în sala de judecată, zilnic se trec în revistă zeci de procese, dar astăzi facem un exercițiu de întoarcere în timp să vedem și să urmărim documentele expuse în cadrul expoziției «Istorie și justiție bănățeană la răscrucea secolelor XIX-XX», documente care pornesc de la 1880 și ajung până la 1948. La Judecătoria Caransebeș se păstrează documente de la 1920, iar la Tribunalul Caransebeș, de la 1875, de la majoritatea firmelor care au funcționat pe raza orașului”, a precizat directorul Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Ovidiu Roșu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157685298497726″]

Judecătoria Caransebeş deservește populaţia din trei oraşe, 27 comune şi 80 sate şi cătune ale vestului judeţului, fiind astfel, judecătoria cea mai mare din raza teritorială a Tribunalului Caraş-Severin. Instituția dispune de trei săli de şedinţe şi de mai multe birouri destinate desfăşurării activităţii judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate, săli de şedinţe destinate camerei de consiliu şi persoanelor cu nevoi speciale, precum şi camere preliminare. A funcţionat în clădirea de pe strada Mihai Viteazu nr.4. Cu ocazia evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost incendiată, astfel că, provizoriu, judecătoria a funcţionat în Casa Agronomului. Sediul a fost renovat între anii 1990-1995 şi şi-a reluat destinaţia iniţială.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/