În „Picasso” din Bocşa spre oriunde!

Cartea şi cei care o iubesc, o scriu şi încă o citesc au stat împreună la prezidiul unei lansări care s-a consumat astăzi la Casa de Cultură din Bocşa.

Public restrâns, poate prea restrâns pentru o carte care prezintă locuri, oameni, întâmplări care pleacă din acest oraş de intersecţie pentru doi (în acest caz) oameni trecători profesional prin aceste locuri. Publiciştii Titus Suciu şi Vasile Bogdan şi-au prezentat recenta carte, În „Picasso” din Bocşa spre oriunde, care încă poartă aroma tiparniţei bucureştene de la Editura Palimpsest. Dar „Picasso” nu are nimic de-a face cu arta plastică, ci cu acel mijloc de transport care te duce unde ai nevoie şi te îndeamnă la poveşti atunci când compania este potrivită, maşina. Aici, „Picasso” este autoturismul lui Titus Suciu.

Este un volum despre care profesorul Mihai Vişan, care a reuşit să parcurgă cu doar puţine zile în urmă această carte, a mărturisit că se regăseşte în paginile sale, mai ales că ele prezintă şi aspecte ale vieţii unui dascăl la Bocşa. A descoperit oameni şi locuri cunoscute.

La rândul său, gazetarul Dumitru Oprişor a spus că această carte este o mărturisire. Dacă întrebările sunt cele potrivite, răspunsul poate fi dovada unei stări. Reiese foarte bine asta din întâmplările vieţii povestite de cei doi interlocutori, personaje reale ale cărţii – autorii înşişi.

Scriitorul şi dramaturgul Ion Jurca Rovina, un al doilea prieten timişorean al autorilor, care a participat la această lansare de carte, a vorbit despre valorificarea potenţialului creator care poate aduce beneficii de imagine pentru localitatea care ştie să se promoveze prin oamenii apropiaţi ei. Titus Suciu şi Vasile Bogdan au poposit la Bocşa şi sunt „doi romancieri” care s-au pus într-o carte! Experienţa lor profesională a creat cartea în care sunt personaje: un scriitor-personaj de carte provocat de un alt scriitor. O invenţie romanescă ce le aparţine, a mai spus Ion Jurca Rovina.

Drumul spre această carte vine dintr-o frustrare, a mărturisit Vasile Bogdan. La fiecare călătorie comună la Bocşa, lui Titus Suciu îi erau adreaste calde salutări şi strângeri de mână… Era evident un om al locului. La una dintre aceste călătorii, Vasile Bogdan a dat drumul la reportofon. De aici, multe alte poveşti au curs firesc. Câteva dintre ele au apărut publicate în cel de-al doilea volum „Bocşa din inimă”. Celelalte s-au strâns în prezenta carte, pagini citite cu încântare de jurnalist la prima lectură a draft-ului „În „Picasso” din Bocşa spre oriunde”. A fost ceva diferit de ceea ce s-a discutat iniţial, însă rezultatul are o căldură şi amănunte şi atmosferă redate aparte.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645758282914″]

Cum cei din urmă sunt de cele mai multe ori cei dintâi, Titus Suciu a fost ultimul care a vorbit despre cartea pe care o semnează. Mărturisirea de debut a fost aceea că volumul a reprezentat o obligaţie pe care scriitorul-profesor de matematică la Bocşa o avea pentru oraşul în care a trăit. A urmat povestea care cuprinde un orgoliu de scriitor, cu două nume mari care l-au precedat în scrierea unor rânduri frumoase despre Bocşa: Vasile Bogdan şi Ioan Cărmăzan. Cartea lansată astăzi este cel puţin la fel de importantă şi interesantă şi se recomandă a fi citită de publicul larg, fie el bocşean, trecător prin acest oraş de pe malurile Bârzavei sau străin de aceste locuri.

O frumoasă surpriză, la prezentarea volumului ,,În „Picasso” din Bocşa spre oriunde”, a fost prezenţa cu câteva versuri a Victoriei Cioacă-Gaidoş, fiica marelui artist plastic Vasile Gaidoş, care, deşi nu este bocşean prin naştere, este la Bocşei prin creaţie şi în moarte.

La evenimentul de la Bocşa a făcut oficiile de gazdă Ioan Liuţ, şeful serviciului de cultură din primăria localităţii. Concluzia sa la o acţiune culturală care ar fi trebuit să adune un public mai numeros: căutăm mai degrabă calitatea publicului, decât cantitatea!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/