În Caraş-Severin se taie mai puţini copaci! Cel puţin pe hârtie…

La Direcţia Silvică din Caraş-Severin se constată, pe primele zece luni ale anului, o scădere cu 51% a volumului de arbori tăiaţi ilegal, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat directorul Gărzii Forestiere, Romel Buzescu.

„Dacă în 2015 au fost tăiaţi 4.179 mc, în acest an, volumul arborilor tăiaţi ilegal a scăzut la 2.149 mc. Această scădere este justificată prin controalele de fond efectuate şi prin asprirea legislaţiei privind regimul silvic. Din volumul tăiat ilegal la Direcţia Silvică din Caraş-Severin, 1.229 mc nu au fost justificaţi prin contravenţii şi infracţiuni, fiind imputaţi personalului silvic. Aceste tăieri ilegale constatate au fost dispersate ca volum pe suprafeţe mici, neexistând situaţii de defrişări”, a afirmat Romel Buzescu. În contrapartidă, ONG-urile şi activiştii de mediu susţin tocmai contrariul, că sunt situaţii când se taie nemarcat şi fără acte, ba chiar şi situaţii când se taie din rezervaţii sau Parcuri Naţionale, cel mai recent caz fiind, se pare, avizarea unei tăieri de arbori în Rezervaţia Comarnic.

Directorul Gărzii Forestiere Caraş-Severin a precizat că aproape 36% din volumul arborilor tăiaţi ilegal sunt în pădurile private, care nu au contracte de prestări servicii silvice, pentru pază şi administrare, cu o structură autorizată. Soluţia scăderii volumului arborilor tăiaţi ilegal este încheierea de către proprietarii deţinători de fond forestier a contractelor de pază şi administrare, mai ales administrarea fondului forestier al unităţilor administrativ-teritoriale, prin structuri silvice autorizate.

În urma controalelor efectuate pe diferite categorii, împreună cu alte organe abilitate, au fost aplicate, pe primele trei trimestre ale anului, 222 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare de aproape 785.000 de lei.

Suprafaţa totală a pădurilor din Caraş-Severin este de aproape 420.000 de hectare, ceea ce reprezintă 49% din suprafaţa judeţului, faţă de 26% cât este media pe ţară sau 32% faţă de media europeană.

Din total, 83% reprezintă fondul forestier al statului şi este administrat de către Direcţia Silvică din Caraş-Severin şi Baza Experimentală Caransebeş.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/