Idei gustoase și sănătoase! De la Natur House, pentru cititorii Express de Banat

Două produse alimentare destul de răspândite în bucătăria românului, în varianta lor sănătoasă. Aceasta este propunerea prietenilor noștri de la Natur House Reșița pentru această săptămână.

Brioșele și ardeii copți sunt două produse pe care românii le gătesc frecvente. Specialistul în nutriție Loredana Guran de la Natur House Reșița ne oferă varianta lor sănătoasă.

ARDEI COPȚI LA BORCAN

Ingrediente:

  • 10 kg de ardei capia sau ardei gras (se pot combina)
  • 800 ml apă
  • 200 ml oțet
  • 200 gr zahăr
  • 3 linguri sare
  • 1 linguriță aspirină – praf

Mod de preparare:

Coacem ardeii, îi sărăm și îi lăsăm pentru circa 30 de minute la odihnă.  Îi curățăm, apoi pe pieliță, îndepărtăm codița și semințele și îi așezăm în borcane de 800 ml. Fiind așezați în borcane, ne putem apuca de preparat siropul ce îl vom turna peste ei. Punem într-o oală la fiert 800 ml apă cu 200 g zahăr, 3 linguri sare și 200 ml oțet. Când dă în clocot, oprim focul, tragem oala deoparte și adăugăm o linguriță de aspirină – praf, amestecăm ca acesta să se topească, apoi turnăm acest sirop în fiecare borcan peste ardei până se umple. Închidem cu capace și așezăm borcanele cu ardei la uscat între pături până a doua zi.

Cantitatea de sirop ajunge pentru 6 borcane de 800 ml.

BRIOȘE DE POST CU PORTOCALE – pentru măsurarea ingredientelor utilizate folosiți un pahar cu capacitate de 200 ml (12 brioșe)

Ingrediente:

  • 1 pahar de gem de portocale
  • 1 pahar de suc de portocale (proaspăt stors)
  • coaja de la o portocală
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau 1 zahăr vanilat
  • 1 pahar de zahăr tos
  • 1/2 pahar de ulei
  • 3 pahare de făină albă
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 plic de praf de copt (10 g)

glazură (opțional)

  • 80 g zahăr pudră
  • 1 lingură de cacao

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 160 de grade.
  2. Ungeți 12 forme de brioșe cu ulei și tapetați-le cu făină.
  3. Puneți într-un castron încăpător gemul. Pasați gemul înainte pentru a-l omogeniza.
  4. Adăugați sucul de portocale ușor încălzit.
  5. Adăugați uleiul și zahărul tos. Amestecați cu un tel până se topesc cristalele de zahăr.
  6. Adăugați coaja rasă de portocală, esența de vanilie, sarea și praful de copt stins în zeamă de lămâie.
  7. Amestecați cu telul bine. Adăugați cele 3 pahare de făină, pe rând, omogenizați-le bine, amestecând continuu.
  8. Repartizați uniform coca în formele de brioșe. Nu umpleți formele până sus. lăsați spațiu cam de un deget ca să permiteți aluatului să crească frumos.
  9. Puneți formele de brioșe în tava cuptorului și băgați-le la cuptor pentru 30-40 minute. După 30 de minute, verificați cu o scobitoare dacă sunt făcute. Dacă scobitoarea este curată după ce o scoateți din brioșă (fără urme de aluat), brioșele pot fi scoase din cuptor.
  10. Opțional, până se răcesc brioșele, puteți face o glazură de zahăr. Amestecați într-o cană zahărul pudră cu cacao și 2-3 linguri de apă până obțineți o compoziție cremoasă.
  11. Treceți capătul brioșelor (răcite) prin glazură și decorați după gust (nucă de cocos, bomboane decorative etc).

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare zi de sâmbătă vom publica un articol legat de nutriție. De asemenea, fie că sunteți doar curioși sau pentru că aveți cu adevărat probleme de sănătate, specialistul în nutriție Loredana Guran vă așteaptă de luni până vineri la Natur House din Reșița, situat pe Bulevardul Republicii nr. 22, sc. E, parter. Programările se pot face la numărul de telefon 0770 457 030.