Gunoiul aduce amenzi europene

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Primăriile ar trebui să găsească alternativă la depozitarea gunoiului, până când lucrările la groapa ecologică de la Lupac vor fi gata. În plus, potrivit legii, primarii ar trebui să susțină financiar ADI, din bugetele locale. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat până acum, astfel că Uniunea Europeană pândește cu amenzi.

La cel mai recent Colegiu pentru Persoanele Vârstnice, una dintre problemele aduse în discuție s-a referit la construirea deponeului ecologic din comuna Lupac. Lucrurile sunt certe. Județul a primit cele 50 de milioane de euro, după ce ministrul mediului, Lazlo Borbely, a semnat contractul de finanțare, în prezența președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde. Partea mai puțin plăcută a lucrurilor însă, este punerea în aplicare a unei variante de rezervă până când sistemul integrat de management al deșeurilor devine funcțional.

„Dacă primăriile nu dovedesc că valorifică parte din deșeurile pe care ar trebui să le depozităm acolo, vom fi penalizați în conformitate cu legislația europeană, cu 100 de lei pentru fiecare tonă de deșeu nevalorificată. Asta nu înseamnă că tot deșeul poate fi valorificat, ci cea mai mare parte a lui”, a spus Tiberiu Pădurean, directorul ADI. Împreună cu Consiliul Județean, ADI are deja un proiect, însă pentru finalizarea lui este nevoie de o implicare mai largă a primăriilor și mai ales de susținere financiară din partea acestora. „Este nevoie de personal de specialitate și colaborare permanentă cu primăriile. Edilii trebuie să înțeleagă că Legea 215 stipulează clar că finanțarea ADI se desfășoară din susținerea bugetelor locale. Trebuie să avem în vedere că sănătatea oamenilor este mai importantă și că trebuie să respectăm regulile UE”, a adăugat Tiberiu Pădurean.

promovare banner maxagro

ADI suferă la ora actuală
Instalația de compactare-balotare a deșeurilor din Dealul Lupacului nu este pusă în funcțiune nici la această oră din lipsă de bani pentru branșarea la rețeaua electrică. „Primăriile nu se implică, pe primari nu îi interesează protecția mediului și vom avea probleme. APM, Garda de Mediu pun deja presiune foarte mare pe noi. Toată lumea știe că încă se depozitează gunoaie la gropile închise. Singura alternativa este compactarea, balotarea și depozitarea lor temporară la groapa de la Reșița”, a adăugat directorul.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/