Gazoductul BRUA a ajuns și în Caraș-Severin! Despăgubiri pentru proprietarii de terenuri din 9 localităţi!

România a demarat lucrările la conducta BRUA, proiect susținut de Comisia Europeană, care va diversifica sursele de gaze din regiune. Cum Gazoductul BRUA a ajuns și în Caraș-Severin, oficialii Transgaz au purtat discuții atât cu executivul Primăriei Caransebeș, cât și cu locuitorii zonei periurbane Jupa, pe unde va trece conducta de gaz. În data de 4 iunie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la depozitele de material tubular și organizările de șantier, iar la Jupa lucrările sunt avansate la stația de comprimare gaze.

În sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș, la începutul acestei săptămâni, reprezentanții companiei Transgaz le-au prezentat celor implicați în ce constă proiectul, drepturile bănești datorate pentru terenul pe care va trece, cum se calculează sumele alocate și documentația necesară despăgubirilor. Oamenii au fost curioși să afle pe unde va trece cu exactitate conducta și ce terenuri vor fi afectate, mai ales că unele sunt înscrise la APIA pentru subvenție.

În cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucrează deja la cele 3 staţii de comprimare gaze de la Podişor, Jupa (Caraș-Severin) şi Bibeşti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

Întâlnirea de la Caransebeș face parte din seria de consultări publice în cele 79 de unități administrativ teritoriale prin care trece conducta BRUA, a precizat managerul de proiect, Sorin Keszeg.

„Mergem din localitate în localitate, prezentăm oamenilor proiectul, compania, drepturile bănești pe care noi le datorăm și le explicăm cum se calculează, de ce acte au nevoie ca să intre în posesia banilor, când se dau și cum se acordă. Suntem împreună și cu constructorul, care le dă toate detaliile cu privire la construcția efectivă și când va începe, practic încercăm să ajutăm pe toată lumea să înțeleagă și să ne dea tot ajutorul și, mai ales, să intre în drepturile bănești de care ei beneficiază conform legislației în vigoare. Județul Caraș-Severin este în lotul 3, pentru că noi am împărțit proiectul, și începe undeva la Marga și merge spre județul Timiș, unde se termină la Recaș. La Jupa, culoarul de lucru în terenul arabil sau pășune este de 21 de metri, asta este regula. Cu alte cuvinte, constructorul nu are voie să intervină în afara acestui culoar de lucru. În zonele în care se află, de exemplu, viţă de vie, livezi sau păduri, acest culoar de lucru se îngustează la 14 metri, tocmai pentru a reduce pagubele care se produc în timpul execuției lucrării”, a declarat Sorin Keszeg, manager de proiect.

Acesta a mai adăugat că, deși la întâlnire nu a participat foarte multă lume, cei prezenți au fost foarte interesați, au venit cu probleme punctuale la care au primit răspuns.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Gazoductul ar urma să traverseze terenuri aflate pe raza a 9 localităţi din Caraş-Severin: Băuțar, Marga, Zăvoi, Oțelu Roșu, Glimboca, Obreja, Caransebeș (Jupa), Constantin Daicoviciu (Căvăran) şi Sacu.

Cu privire la subvenția de la APIA, managerul de proiect a explicat oamenilor că tocmai pentru a nu se ajunge la neînțelegeri s-a făcut un protocol de colaborare în acest sens: „Acolo unde se micșorează, temporar, suprafața minimă pentru care se primește subvenția, Transgaz va despăgubi diferența de subvenție pe care oamenii nu o mai primesc de la APIA”.

Transgaz construieşte infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) – un proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz. Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32′ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

„Proiectul e benefic pentru oamenii din Jupa, pentru că exista și varianta prin care să nu se acorde nicio despăgubire, fiind un proiect de interes național și internațional, puteau să-și tragă țeava și sănătate bună!”, a spus primarul Felix Borcean.

Lucrările în zona județului Caraș-Severin ar urma să dureze un an de zile.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/