FOTO: Cum a ajuns medicul Pavel Chirilă să construiască Centrul Oncologic

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Medicul Pavel Chirilă a explicat pentru prima dată care sunt motivele pentru care a ales locația construirii primului Centru de Recuperare Oncologică din țară, la Slatina Nera. Asta, mai ales că așezământul va fi unul de tip medical-creștin.

Dincolo de numărul mare al bolnavilor de cancer din zona de vest a țării, localitatea Slatina Nera a punctat de mai multe ori în fața celor care au ales locația pentru inițierea unui proiect unic în România. Mediul Pavel Chirilă a explicat pentru prima dată care sunt motivele pentru care s-a orientat spre județul Caraș-Severin. Zona este pură, dacă ne raportăm la poluare. Medicul subliniază faptul că, în urmă cu 25 de ani, a realizat o hartă alergologică a țării și are certitudinea că arealul acesta este nepoluat. În plus, la câțiva kilometri de viitorul Centru de Recuperare Oncologică se regăsește rezervația Cheile Nerei-Beușnița, o altă zonă la fel de curată.

„Am ales acest loc din mai multe considerente. O dată pentru că Primăria Sasca Montană a fost foarte generoasă cu noi și ne-a oferit o suprafață foarte mare în acest peisaj minunat al Nerei. Am mai avut și un alt motiv: la doi kilometri de aici se vede în linie dreaptă Mănăstirea Nera, care are un sobor de 62 de maici, majoritatea cu studii superioare. Zece sunt psihologi, 14 sunt asistente medicale și două doctorițe, deci mă pot bizui pe munca lor calificată și foarte disciplinată”, a explicat Pavel Chirilă, inițiatorul proiectului.

Conform medicului, centrul va fi dedicat persoanelor care au cancer într-un stadiu incipient, pentru că, potrivit studiilor sale, șocul psihologic este mai mare la aflarea veștii că pacientul are cancer, decât în cazul celor care sunt bolnavi, într-un stadiu terminal.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631626269280″]

Reacții de la autorități
La inaugurarea lucrărilor au participat atât autorități locale, cât și județene. Cu toții s-au declarat încântați de ideea unei astfel de premiere în Caraș-Severin.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„De profesie sunt inginer, ar fi trebuit să fiu încântat atunci când am văzut aceste planșe, dar nu s-a întâmplat asta, datorită faptului că ele pălesc în fața ideii domnului profesor și a scopului nobil pe care centrul îl va avea, atunci când construcția va fi finalizată”, a declarat Ilie Iova, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

De aceeași părere a fost și senatorul Iosif Secășan, care promite că actualul Guvern se va implica atât cât va putea în sprijinul Centrului, atunci când va fi gata. „Am convingerea că după primele rezultate terapeutice, comunicările științifice ulterioare, elaborate din această clădire vor fi deschizătoare de drumuri pentru noi centre de acest gen din țară și, în felul acesta, să existe pe viitor o acoperire în terapia de recuperare din patologia oncologică. Așadar, trăiesc un moment de bucurie, de mare mulțumire ca medic, pentru că aici, pe Valea Nerei începe un centru pilot de recuperare oncologică”, a subliniat senatorul PNL.

 Centrul va putea consilia circa 1.000 de pacienți pe an, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de doi ani”, Pavel Chirilă, inițiatorul proiectului

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/