FOTO: Obiceiurile româneşti, prezentate cu mândrie la ,,Alaiul primăverii”!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Obiceiurile tradiţionale româneşti au fost promovate astăzi într-o nouă ediţie a manifestării ,,Alaiul primăverii”, desfăşurată la Reşiţa. În ciuda vremii neprielnice, artiştii au demonstrat ceea ce ştiu, iar publicul a avut răbdare să-i admire.

Parcul Tricolorului din cartierul Govândari a găzduit cea de-a 33-a ediţie a cunoscutului eveniment ,,Alaiul primăverii”, o acţiune consistentă, dedicată muzicii şi dansului popular, a doua ca  longevitate după Festivalul Naţional de Folclor „Hercules”. După parada portului popular în care şi-au etalat cu fală costumele, tinerii artişti din cadrul celor aproximativ 30 de ansambluri folclorice din Caraş-Severin au păşit rând pe rând pe scena improvizată din parc pentru a-şi da concursul.

Printre formaţiile care au reprezentat judeţul, dar şi întreg Banatul Montan, se numără: ,,Semenicul”, ,,Iedera”, ,,Bârzava”, ,,Florile Semenicului”, ,,Doina Banatului”, ,,Armenişana”, ,,Ciobănaşul”, ,,Gugulanul”, ,,Cununiţa”, ,,Bocşana, ,,Slătioara”, ansamblurile şcolare venite de la Răcăşdia, Greoni şi Târnova, precum şi formaţia de dansuri a Forumului Democratic German din municipiu. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu organizatorii, iar stropii de ploaie nu au ezitat să apară, evenimentul s-a derulat conform programului. Publicul a venit pregătit cu umbrele să susţină artiştii sosiţi din toate zonele judeţului Caraş-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157643468902844″]

Ca o noutate, ediţiei din acest an i s-au alăturat ansamblurile nou înfiinţate din Forotic, Ramna şi cel al Liceului ,,General Dragalina” din Oraviţa, dar şi cei de la Crucea Roşie.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Prin această manifestare sărbătorim venirea primăverii, promovăm costumul popular tradiţional autentic, muzica vocală şi instrumentală bănăţeană, dar şi jocul popular bănăţean. Deci sunt promovate obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti, pentru că majoritatea venim din comunităţi locale şi e important ca noi să continuăm pe viitor aceste obiceiuri din Banatul Montan, pentru că, până la urmă, este vorba despre cartea de identitate a noastră. I-am avut alături de noi pe cei de la Crucea Roşie, pentru că am dorit să dăm o pată de culoare, astfel încât să îmbinăm tradiţionalul cu contemporanul”, a declarat pentru Express de Banat Gheorghe Ţunea, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Pentru al doilea an consecutiv, la tradiţionala manifestare participă şi Camera Agricolă, care a organizat un Târg de flori şi o expoziţie cu produse culinare tradiţionale. Evenimentul folcloric a fost organizat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Reşiţa.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157643469107713″]

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Comments

  1. Razvan says:

    Mici , bere si manele …. Si multe priviri de admiratie extrem de inteligente!!!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/