Fug de Inginerie, dar se îngrămădesc pentru diplome cumpărate și locuri de tăiat frunze la câini în instituțiile publice!

Arestările făcute în această vară după descinderile procurorilor anticorupție la Facultatea de Științe Sociale au generat un fenomen foarte ciudat. Absolvenții de liceu s-au înscris în număr mare la programele de studii unde au fost prinși profesorii corupți și care oferă la absolvire posibilități reduse de angajare, de obicei tot pe șpagă, în instituții de stat, în timp ce la Faltultatea de Inginerie, foarte căutată de mai mulți angajatori din județ, sălile de clasă sunt mai mult goale.

Rectorul Universității „Eftimie Murgu” nu-și poate explica opțiunile absolvenților de liceu din ultimii ani. Programele facultăților de inginerie sunt tot mai puțin atractive pentru candidați, deși acestea oferă la absolvire cele mai mare șanse de angajare. Aproape de sută la sută! Pentru că sunt angajatori care se plâng de faptul că au nevoie de oameni, de specialiști, dar că nu au unde să-i găsească.

„Știți care e efectul evenimentului din iulie 2015?! Pot să vă spun că programul de studii la care s-au înregistrat problemele se numără printre cele la care avem cel mai mare număr de înscriși. Problemele sunt la Inginerie, unde avem grupe cu zece studenți în anul I, care au început într-un domeniu căutat pe piața muncii, unde avem oferte de locuri de muncă. Inserția pe piața muncii a absolvenților de Inginerie se apropie de sută la sută, însă dorința tinerilor de a studia programe în domeniul ingineriei scade pe an ce trece. Probleme cu numărul de candidați, în mod paradoxal, nu sunt la programul de studii și la facultatea unde au fost probleme de etică, ci la Inginerie!”, a declarat rectorul UEM.

Probabil că în condițiile în care promovarea examenelor de la programele Facultății de Inginerie se face cu mult mai mult efort decât promovarea celor de la Științe Sociale, unde s-a demonstrat că se poate trece și altfel decât pe baza cunoștințelor, influențează decisiv și opțiunile absolvenților de liceu care își doresc să urmeze și cursurile unei instituții de învățământ superior. Altă explicație e greu de găsit chiar și de cei care se ocupă direct de atragerea absolvenților către „Eftimie Murgu”.