FOTO: Velişcu Boldea, omagiat tradiţional la Bocşa

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa a găzduit un eveniment important pentru judeţ, ocazie cu care au fost promovate valorile şi obiceiurile româneşti şi, totodată, omagiată personalitatea unui împătimit slujitor al culturii tradiţionale din zona cărăşeană.

Itinerantul Festival de folclor „Velişcu Boldea” a adunat în sala de spectacole a Casei de Cultură zeci de iubitori ai muzicii populare româneşti. Asta, pentru că autorităţile au pregătit o amplă manifestare artistică pentru a promova portul popular, muzica vocală, instrumentală şi jocul popular şi, în acelaşi timp, pentru a-l omagia pe omul de cultură Velişcu Boldea. Astfel, pe scena instituţiei şi-au arătat talentul şapte colective artistice din întreg judeţul. Este vorba despre ansamblurile: „Semenicul” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin; ,,Cununiţa“  al Casei Culturale Bănia; Fanfara de copii a Şcolii Populare de Arte şi Meserii ,,Ion Românu”, secţia externă Bănia; ,,Hora Caraşului” al Casei de Cultură ,,Mihai Eminescu” din Oraviţa; ,,Bârzava“ al Primăriei Municipiului Reşiţa; ,,Datina cărăşeană” al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Caraş-Severin şi ansamblul ,,Bocşana” al Casei Orăşeneşti de Cultură Bocşa. Între suitele de dansuri au urcat pe scenă şi solişti de muzică populară din Banatul Montan: Ramona Viţa, Camelia Ciocu, Geanina Cioclei, Denisa Ţanigoi, Andrada Iova şi Nicoleta Dobre.

,,Manifestarea a fost compusă practic din două secţiuni: cea artistică şi cea ştiinţifică, iar noi suntem foarte mulţumiţi de felul cum s-au derulat cele două secţiuni. Velişcu Boldea a fost manager timp de 35 de ani la instituţia pe care eu o reprezint, apoi coregraf şi, nu în ultimul rând, regizor cunoscut prin obiceiurile şi tradiţiile pe care le-a pus în scenă”, a declarat Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157641324456075″]

Conducerea Casei de Cultură din Bocşa spune că festivalul reprezintă un eveniment destul de mare pentru comunitatea bocşeană. „Nu e de ici de colo să te întâlneşti cu şapte colective artistice din întreg judeţul şi de fapt să vină ei la tine acasă şi să nu trebuiască să te duci tu în altă parte să-i vezi. Ne bucurăm că am putut să arătăm publicului că tradiţiile şi obiceiurile din Banatul Montan sunt perene. De asemenea, mulţumesc tuturor organizatorilor şi colegilor pentru suportul logistic acordat”, a precizat Dan Liuţ, directorul casei de cultură.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Reprezentanţii administraţiei locale se simt, la rândul lor, onoraţi că au putut găzdui un festival atât de important pentru Caraş-Severin. ,,A venit rândul Bocşei să se bucure de organizarea celei de-a şaptea ediţii a festivalului, de tot ceea ce înseamnă muzică populară şi dansul popular, în mod special, reprezentativ pentru zona noastră şi pentru Banatul de Munte. Mulţumesc tuturor celor implicaţi că şi-au dat silinţa să ţină sus standardul muzicii populare şi a dansului popular în judeţ, dar şi în Bocşa. Vom continua să suţinem aceste activităţi şi să încurajăm tinerii să vină spre cultură pentru a nu se pierde”, a concluzionat edilul-şef Eugen Cismăneanţu.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin , Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Ion Românu” din Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Bocşa şi Casa Orăşenească de Cultură Bocşa.

Festivalul de folclor ,,Velişcu Boldea” a continuat astăzi la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Reşiţa cu secţiunea ştiinţifică intitulată ,,Întâmplări şi amintiri cu Velişcu Boldea”. Şi-au făcut simţită prezenţa la eveniment aproximativ 40 de colaboratori şi oameni de cultură din oraşul de pe Bârzava. Organizatorii spun că următoarea ediţie a festivalului de folclor va fi pregătită, cel mai probabil, într-una dintre localităţile din Valea Almăjului, pentru că Velişcu Boldea a fost originar din localitatea Prilipeţ, loc unde şi-a desfăşurat o parte din activităţi.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/