[FOTO] Tradițiile satului bănățean din Clisura Dunării, prinse în hora etniilor

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Berzasca a fost gazda celei de-a treia ediții a festivalului ce-și propune păstrarea obiceiurilor și tradițiilor celor opt etnii din Clisura Dunării, eveniment denumit „Hora Etniilor”.

Elevii a șase școli gimnaziale din Clisura Dunării, Berzasca, Svinița, Sichevița, Coronini, Pojejena și Moldova Nouă, alături de Asociația Tommyland M9 și cu sprijinul Şcolii Gimnaziale Berzasca, s-au întrunit în comună la cea de-a treia ediție a festivalului pentru păstrarea obiceiurilor și a tradițiilor. Evenimentul a fost posibil cu sprijinul Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și al Primăriei Berzasca. Festivalul își propune păstrarea obiceiurilor și a tradițiilor, ținând cont că în zona Clisurii Dunării conviețuiesc opt etnii diferite. Oaspeții au fost primiți la Școala Gimnazială din Berzasca, acolo unde elevii și cadrele didactice au vizitat și etno-sala, pregătită de cei mici, urarea de bun venit fiind adresată de către primarul din Berzasca și de directoarea școlii. Într-o altă sală au fost degustate specialitățile culinare tradiționale, pregătite atât de localnici, cât și de formațiile participante.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157677930767276″]

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

După îndeplinirea formalităților de primire, ansamblurile de dansuri s-au deplasat în coloană către Căminul Cultural din centrul localității Berzasca, acolo unde au urcat pe scenă. Formația din Berzasca a prezentat dansuri din Banat, cei din Coronini au delectat numerosul public prezent cu cântece tradiționale românești, cei din Sichevița, cu dansul bătrânilor, apoi cu un dans țigănesc, cei din Liupcova cu dans sârbesc, Svinița s-a prezentat pe scenă cu două dansuri tradiționale și cu o formație de instrumentiști tineri, Moldova Nouă, cu un grup de colindători, Pojejena alături de Asociația Tommyland M9 au ieșit pe scenă cu două dansuri tradiționale, unul românesc și altul sârbesc.

„Publicul a fost încântat și foarte cald în privința aplauzelor, fapt demonstrat și de hora mare a participanților, împreună cu publicul prezent. A fost foarte frumos și educativ în același timp și sperăm ca festivalul să ajungă la cât mai multe ediții, astfel să putem promova și păstra vechile obiceiuri ale satului bănățean de pe Clisura Dunării”, a declarat pentru Express de Banat profesorul Tomislav Popovici, președintele Asociației Tommyland M9.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/