[FOTO] Speologii din Banat s-au întâlnit la Oravița pentru a 13-a oară

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Peste 40 de speologi din cele cinci organizații bănățene s-au reunit la cel mai vechi teatru din țară, Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița, în cadrul Întâlnirii Anuale a Speologilor din Banat.

Pentru a treisprezecea oară, speologii bănățeni s-au adunat la Oravița pentru a discuta, pentru a se revedea și pentru a se bucura împreună de expunerile rezultatelor muncii fiecărei asociații speologice din Banat și ale muncii colective la câteva proiecte. La eveniment au fost reprezentate: Asociația Speologică Exploratorii Reșița, reprezentanta Agenției pentru Protecția Mediului Timișoara, Georgeta Țâțan, Asociația Speologică Prusik Timișoara, Asociația Speologică Speleo-Team din Timșoara, Asociația Speologică Speo- Caraș din Oravița, aceasta din urmă având și rolul de gazdă și organizator al acestei întâlniri.

Locația primei zile a evenimentului, ca-n fiecare an, a fost Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oravița. Fiecare asociație a avut ceva de prezentat: fotografii tematice, reprezentând peisaje cu locurile unde se desfașoară activitățile sau minunatele formațiuni din interiorul peșterilor, modelate cu răbdare și perseverență de neobosita apă, arătate doritorilor în cadrul expoziției organizată la parterul clădirii, și-n cea de-a doua parte a acțiunii – în sala Cazino, la etaj – filme și slide-uri reflectând parte din munca efectivă în teren a speologilor.

Evenimentul a debutat sâmbătă, la ora 18, președintele Asociației Speo-Caraș Oravița, Ion Gheorghe Chiran, deschizând programul întâlnirii prin adresarea câtorva cuvinte de salut și prezentarea programului acțiunii. Reprezentanți ai fiecărei asociații speologice au adresat celor prezenți câteva cuvinte de salut, cuvântul de încheiere aparținând președintelui Federației Române de Speologie, Bogdan Bădescu.

A avut loc și un vernisaj de fotografie, fiecare dintre expozanți prezentându-și fotografiile și explicând locațiile unde au fost imortalizate momentele. În cea de-a doua parte a primei zile, participanților le-a fost înmânată o diploma și câte un exemplar din primul număr al revistei ,,Speo-Caraș”.

După momentul festiv, s-a trecut la vizionarea filmelor realizate de fiecare asociație. Primele două filmulețe legate de peșteri au fost proiectate de Speo-Caraș, după care a urmat o prezentare a proiectului Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și Asociației Exploratorii Reșița. Cei de la Asociația Exploratorii Reșița au mai prezentat un filmuleț reprezentând peșterile la care s-a lucrat anul acesta. Speologii de la Prusik Timișoara au adus un film cu Peștera Tritonilor, peșteră scufundată, cu filmări subacvatice. Speleo-Team a prezentat un filmuleț de la expoziția foto din Spania unde au participat fotografi de elită din întreaga lume. Aceștia din urmă au fost premiați de către organizatori pentru materialul realizat.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673252759674″]

Ziua a doua a Întâlnirii Anuale a Speologilor din Banat a fost dedicată ieșirii în teren pentru vizitarea unei peșteri. În timp ce o parte dintre speologi au făcut o vizită în peșteră imortalizând câteva momente, o altă parte s-a ocupat de pregătirea tradiționalului ceaun cu gulaș. Până la terminare s-au încins discuții, s-au schimbat păreri, s-au făcut planuri de lucru și s-au depănat amintiri. „Astfel s-a încheiat încă o ediție a întâlnirii amicilor și prietenilor speologi din Banat, întâlnire ce va deschide, cu siguranță, noi orizonturi de colaborare intercluburi, noi mobilizări pentru anul care vine în perspective unor rezultate deosebite în domeniul speologiei”, ne-a declarat președintele Asociației Speo-Caraș Oravița, Ion Gheorghe Chiran.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675898600870″]

Sursă foto: Asociația Speo-Caraș Oravița și Asociația Exploratorii Reșița

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/