FOTO: Au lăsat Franța pentru Oravița

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Nu cu mult timp în urmă, o familie de maramureșeni a hotărât să se lanseze pe piața muncii în județul Caraș-Severin și au ales un oraș foarte puțin dezvoltat, oraș cu mare nevoie de locuri de muncă: Oravița. După aproape o viață petrecută în Franța, familia Oros a revenit în țară, însă nu în Certeze, orașul natal, ci într-o cu totul altă zonă, departe de casă.

Din vorbă în vorbă, mai exact de la cumnatul lor,  familia de maramureșeni a aflat că în zonă se vinde un teren. În colaborare cu un om de afaceri francez, cunoscut al familiei de pe vremea în care lucrau în Franța, oamenii s-au stabilit în Banat și au început de la zero să își construiască propria afacere: un gater.

publicitate online in ziar Express de Banat

Au lăsat Parisul pentru Oravița

În 2005, când a ajuns pe meleaguri cărășene, familia Oros nu avea altceva decât un teren în Oravița. „Când am ajuns aici n-am avut nici lemne pentru foc. Am cumpărat de la alții ca să punem lemne pe foc. Era totul gol. Noi am început de la zero, am muncit în familie tot timpul și încet, încet am reușit să construim tot ce vedeți aici”, povestește Dumitru Oros.

Un proiect Regio pentru dezvoltare

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Dacă până acum cheltuielile firmei cu resturile rămase în urma tăierii lemnului erau foarte mari, directorii s-au gândit să conceapă un proiect pentru a obține fonduri europene în vederea dezvoltării afacerii, dezvoltare ce va ajuta la îmbunătățirea vieții întregii comunități. „Toate resturile de rumeguș până acum le duceam la Sebeș sau Alba Iulia și nu ne scoteam nici măcar transportul, așa că am hotărât să le folosim noi. Vom prelua resturile și de la alte gatere din zonă, iar prin acest proiect vom da de lucru  la mai mulți oameni și ne vom crește și profitul. Avem contracte cu gaterele din zonă și cu firme din afara țării ca să le exportăm produsele noastre”, explică Dumitru Oros, managerul companiei de peleți.

Planuri de viitor. Investițiile nu se opresc aici

Familia Oros, împreună cu asociatul francez, au gânduri mari pentru viitorul lor și al orașului. Sunt hotărâți să își dezvolte afacerea și să creeze mai multe locuri de muncă pentru că recunosc și ei că Oravița și locuitorii ei au mare nevoie de slujbe. „Avem în plan să facem o făbricuță de prelucrare a lemnului pentru că avem și exploatare aici în zonă. Așa, tot lemnul pe care îl tăiem nu va mai pleca pentru prelucrare în altă parte, va fi prelucrat aici , unde este nevoie să dăm de lucru oamenilor. Sunt atâția oameni în zonă care caută de lucru și au nevoie de un loc de muncă”, povestește cu entuziasm Dumitru Oros.

Pe aceeași idee a necesității locurilor de muncă merge și asociatul francez al fabricii de peleți, la care a lucrat în timpul rezidențiatului în Franța Sorin Oros, fiul Mariei și lui Dumitru Oros. „Ne-am apucat de la zero cu toate, iar acest proiect de dezvoltare am văzut că are potențial deoarece în aceste locuri nu este gaz și produsele noastre sunt o alternativă de încălzire. Am simțit că trebuie să facem această afacere cu pelet pentru că oamenii nu doar că au cu ce să se încălzească, dar nici nu au locuri de muncă pentru a obține un venit”, explică asociatul francez.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632122562844″]

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/