Foştii şefi ai Poliţiei de Frontieră, condamnaţi definitiv!

După mai bine de şase ani de investigaţii şi procese la mai multe instanţe din ţară, poliţiştii care sprijineau o grupare de contrabandişti să introducă ilegal în ţară ţigări netimbrate din magazinele duty-free, transportându-le cu barca peste Dunăre, au ajuns în puşcărie. Aceştia trebuie să plătească şi daune de sute de mii de euro.  

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul privind contrabanda cu ţigări de pe Clisura Dunării, între Serbia şi România, trimis în judecată în anul 2007. Şapte inculpaţi, trei din Reşiţa, trei din Moldova Nouă şi unul din Moldova Veche, au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă. Este vorba despre Emil Piele (foto centru), agent în cadrul Poliţiei Rutiere Moldova Nouă, care s-a ales cu cea mai mare pedeapsă, de cinci ani închisoare. Câte patru ani de puşcărie au primit Ion Cionca, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie de Frontieră Caraş-Severin, şi Vasile Ursanu, subcomisar, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Formaţiunii Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei oraşului Moldova Nouă. Ion Cionca a şi fost arestat preventiv în perioada septembrie 2006 – ianuarie 2007.

Trei ani îşi vor petrece după gratii: Nicuşor Cocoană (foto dreapta), comisar-şef, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Compartimentul de Combatere a Infracţiunilor Transfrontaliere; Dorin Dolici Praja (foto stânga), subcomisar, ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova-Nouă Transfrontaliere, şi Gheorghe Juravle, agent, şef de tură al Punctului de Trecere a Frontierei Moldova Nouă. Inspector Cătălin Olaru, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moldova Nouă, va sta doar doi ani în închisoare pentru ispăşirea pedepsei.

Potrivit procurorilor, contrabandiştii primeau informaţii direct de la şeful Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin de la acea vreme, comisarul Ion Cionca, care oferea informaţii celor din duty-free-uri  cu privire la zonele nepăzite de oamenii săi de pe frontieră, astfel încât să poată fi transportat tutunul de contranbandă.

gif card de energie dacus 1000x100

Daune civile de sute de mii de euro

Instanţa îi obligă pe cei şapte inculpaţi să achite părţii civile în solidar suma de aproximativ 230.000 de euro şi peste 800.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile. Dosarul privind infracţiunile grupării de la malul Dunării a fost înregistrat iniţial la Curtea de Apel Timişoara, dar a fost strămutat în aprilie 2008 la Curtea de Apel Alba Iulia, ajungând în final la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În octombrie 2009 inculpaţii au obţinut restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale, dar decizia Curţii de Apel a fost anulată de ÎCCJ care a admis recursul DIICOT.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/