Festivalul „Tata Oancea”, la mai bine de 4 decenii. Anul acesta, cu participare din Banatul istoric!

Orașul Bocșa se pregătește pentru ediția cu numărul 41 a Festivalului de creaţie şi interpretare a poeziei în grai „Tata Oancea”. Concursul se va desfășura anul acesta la început de noiembrie, în zilele de 3 și 4, la Casa Orășenească de Cultură.

Festivalul se va desfășura pe cele două secțiuni devenite deja tradiționale, creație și interpretare. Ediția de anul acesta va avea loc în data de 3 noiembrie pentru secțiunea copii (creație și interpretare), iar pentru adulți (creație și interpretare) în data de 4 noiembrie. La secțiunea CREAŢIE pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de cel mult 5 lucrări. La secţiunea INTERPRETARE pot participa recitatori de orice vârstă îmbrăcaţi în costum popular (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) specific subzonei din care provin.

Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de următoarele: mimică şi gestică, cursivitate, dicţie, costum popular (în caz de egalitate pentru departajare).

La ediția de anul acesta s-au înscris 135 de copii din 27 de instituții de învățământ din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad, respectiv 11 adulți.

„Ca o premieră, la ediția cu numărul 41 a festivalului vor participa și 8 copii din Banatul istoric, mai precis din localitatea Lokve, Serbia”, ne-a declarat directorul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, Dan Liuț.

Festivalul este organizat de Primăria Orașului Bocșa, Consiliul Local și Casa Orășenească de cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și al Asociației „Pe urmele lui Tata Oancea” Timișoara.

Prin această manifestare, organizatorii doresc să aducă un omagiu poetului şi omului de cultură Petru E. Oance (1881-1973), cunoscut sub pseudonimul Tata Oancea, unul dintre cei mai de seamă creatori de literatură dialectală, editor şi redactor al revistei „Vasiova” (1929-1947).

Sursă foto: Arhivă

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/