Festivalul de Folk de la Gărâna a început în forţă! Pe ritmuri de pop-rock şi… Maria Tănase! [FOTO]

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Prima zi a ediţiei din acest an a Festivalului de Folk de la Gărâna a fost, în mare parte, la nivelul aşteptărilor. Cu prestaţii de suflet ale artiştilor veniţi pro bono, care au reuşit, în a doua parte a serii, să ridice în picioare asistenţa.

Deschisă de Adrian Sărmăşan şi Adrian Berinde Band, Gala Pro Bono Gărâna Folk 2017 a început să-şi tureze motoarele odată cu apariţia pe scenă a mereu tinerei Zoia Alecu.

Fosta componentă a grupurilor Sfinx şi Sfinx Experience a început cu câteva compoziţii proprii din registrul folk, dar a înţeles repede că sutele de spectatori din Poiana Lupului ar vrea şi altceva. Astfel că le-a oferit acestora mostre de rock autentic, care au avut şi efectul anticipat: Zoia Alecu a fost primul artist al galei nevoit să revină pe scenă cu un bis. Şi nu a făcut-o oricum, această artistă de excepţie încheindu-şi recitalul de 10 piese cu o interpretare din repertoriul Mariei Tănase.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684851384344″]

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Capul de afiş al zilei, deşi programat să urce penultimul pe scenă, a fost Florin Chilian. Nonconformistul muzician nu putea nici el să-şi restrângă prestaţia de la Gărâna doar în zona folkului. De altfel, piesele care l-au făcut celebru acoperă o gamă variată de genuri muzicale. Singurul compozitor din lume care a pus într-un album muzical temele celor 10 porunci, după cum a precizat de la microfonul scenei din Gărâna, Florin Chilian este, totodată, unicul român devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Marea Britanie. După ultima selecţie Eurovision din România, specialiştilor britanici le-a atras atenţia piesa  „Colţ de lup“, inedită prin ideea de a intra cu voce pe acorduri de muzică preclasică. Evident, „Colţ de lup“ nu putea lipsi de la festivalul din Poiana Lupului, ca de altfel nici „Termopane“-le, upgradat(e) însă de Chilian, în stilu-i inconfundabil, special pentru Gala Pro Bono de la Gărâna. În rest, despre muzica lui Florin Chilian e imposibil de povestit. Ea nu poate fi decât trăită. Şi a fost din plin, ieri, la Gărâna.

Seara a fost încheiată de Mircea Rusu, revenit în muzică după 12 ani de pauză, cu o escală nu prea plăcută în funcţia de primar al unei comune din judeţul Mureş, urmată de drumuri pe la DNA. Concertul Mircea Rusu Band a debutat în forţă, pe ritmuri instrumentale rock, reuşite în special datorită chitarei solo mânuite de Ştefan Orfescu – un nume (de scenă?) predestinat muzicii. Prezentarea trupei a fost făcută la modul profesionist de actorul Flaviu Crişan, cunoscută voice-over la diferite televiziuni. Clăparul band-ului este timişoreanul Vlady Cnejevici, care va urca şi azi pe scena de la Gărâna, alături de Mircea Baniciu. Mircea Rusu, în pofida piesei de început şi a celei din final, nu putem spune că a impresionat. Deşi susţine că a pregătit peste 70 de piese noi pentru turneul pe care îl face acum prin ţară, 56 aflându-se pe ultimul său album, Mircea Rusu este departe de ceea ce a fost cândva. Dacă nu cumva de vină este selecţia nereuşită a pieselor cântate azi-noapte, la Gărâna.

Recitalurile de azi încep la ora 19, spre miezul nopţii urmând a urca pe scenă Nicu Alifantis şi Mircea Baniciu.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/