EXPLOZIV. Tremură tot județul! Armașu a făcut evaziune fiscală pentru a le plăti comisioane lui Ghiorghioni, primarilor și politicienilor!

Valentin Armașu, patronul firmei Camand, a făcut afirmații explozive în urmă cu doar câteva ore în sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin, unde a fost audiat în calitate de martor-denunțător în dosarul de corupție care îi privește pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean, și pe nepotul acestuia, Cosmin Ghiorghioni.

Prins în flagrant de DNA cu șpagă, Ghiorghioni a refuzat să-și prezinte demisia din funcția de vicepreședinte al administrației județene, motivând că dorește să-și dovedească nevinovăția. Spera ca martorii-denunțători să-și schimbe declarațiile în momentul audierii lor de către instanță, numai că, prin afirmațiile făcute astăzi de soții Valentin și Adina Armașu, Ionesie Ghiorghioni se vede îngropat și mai tare. Asistat de avocatul Cosmin Bolosin, vicele CJ a dorit să le adreseze singur întrebări celor doi denunțători, fiind convins că poate demonta totul și că va arăta conspirația pusă la cale împotriva sa. Valentin Armașu a afirmat de la bun început că nu vrea să modifice sau să retracteze ceva din denunțul făcut și că a spus în totalitate adevărul atunci când l-a denunțat pe Ghiorghioni.

10 la sută din tot ce se făcea! Ăsta era sistemul!

Vicele CJ a trecut la întrebări. Primele, foarte la obiect. „Să spună denunțătorul meu dacă, în cei șapte ani de când sunt vicepreședinte la Consiliul Județean, direct și personal, am pretins vreodată bani pentru lucrările de infrastructură!”, a fost prima sa doleanță. „Nu mi s-a cerut în mod expres, dar fără acest procent nu puteam face nimic! Trebuia să dau cei 10 la sută, ăsta era sistemul. Se dădea 10 la sută domnului Ghiorghioni din tot ce se făcea. Înainte dădeam altcuiva! Dânsului îi dădeam, dânsul dădea ora exactă!”, s-a grăbit Vali Armașu să răspundă, după care a detaliat și mai mult: “Când m-am întors din Germania pusesem pe picioare o firmă serioasă de construcții și m-am gândit să am acces la contracte importante. În acest sens, am luat legătura cu Consiliul Județean. Apreciez că nu aș fi putut să primesc vreun contract fără să plătesc pentru asta. Nu mi s-au pretins sume de bani pentru acordarea sau efectuarea contractelor, însă am certitudinea că aceste sume pe care le-am dat au fost condiția indispensabilă pentru a putea accede la contracte, respectiv pentru a primi plata lucrărilor executate”.

Șpagă și la Patrimoniu!

Armașu a povestit mai departe că a câștigat licitații organizate atât de Consiliul Județean, cu Ionesie Ghiorghioni președinte al comisiei de licitație, cât și cu Direcția de Patrimoniu. În ambele cazuri dădea 10 la sută din valoarea contractelor. În primul caz, lui Ghiorghioni, iar în al doilea, „altcuiva”. „Am câștigat vreo două-trei, pentru că a trebuit să câștige altcineva, din Caransebeș!”, a completat martorul-denunțător.

Bani pentru politicieni!

Mărturiile explozive se aflau însă abia la început. „«Avem nevoie la partid!» e vorba pe care o spun toți politicienii. Categoric, mi-a spus asta Ionesie Ghiorghioni.  Inculpatul mi-a spus că îi sunt necesari bani pentru partid, afirmație la care i-am răspuns că pot să-i dau 10 la sută din valoarea fără TVA a lucrărilor efectuate. Uneori mi-a cerut bani înainte de plata contractelor, alteori după aceea”, a mai declarat Armașu. Scos din sărite de Ghiorghioni, care a adus în discuție dosarul penal instrumentat de DIICOT pe numele denunțătorului său, Armașu a detonat o adevărată bombă în sala de judecată: „Am făcut evaziune fiscală, pe care am recunoscut-o! Am făcut asta tocmai pentru a scoate cumva bani din firmă să plătesc acești bani. Ei, primarii, politicienii, ne privesc ca pe niște sclavi! De asta am ajuns în situația asta!

Vizibil iritat de afirmațiile lui Armașu, Ghiorghioni i-a cerut acestuia să facă un denunț real și să mărturisească sincer cui i-a dat două miliarde de lei. Răspunsul a fost la fel de tranșant: „Suma respectivă a ajuns la Ionesie Ghiorghioni. Pot dovedi, pe altele nu le pot dovedi, dar vi le pot spune! Suma i-a fost dată inculpatului. Nu modific nimic din cele declarate!”

Îi punea banii direct în dulap!

Ghiorghioni nu s-a oprit aici, deși era clar că întrebările sale sunt ca niște mingi la fileu pentru Armașu. „De câte ori a fost denunțătorul în biroul meu de la etajul doi al Consiliului Județean?!”, a mai întrebat vicele. Răspunsul lui Armașu, dezarmant: „Categoric da, am fost de câteva ori. Ne-am întâlnit și în alt birou, și în alte locuri. Îi puneam banii în dulapul din stânga lui Ionesie Ghiorghioni, cum intri în birou, în dreapta. Și în bucătăria din stânga i-am dat personal!”

Conspirație sau corupție?!

Ionesie Ghiorghioni a întrebat spre final dacă nu cumva la mijloc e vorba despre un complot, sugerând că Armașu și actualul secretar al județului, Darian Ciobanu, ar încerca îndepărtarea lui. Denunțătorul a negat vehement și a dezvăluit și motivele pentru care a ales să dea totul în vileag: „Când ești în arest, departe de copil, și vezi telefonul lui Ghiorghioni cu ….” Procurorul DNA a intervenit și el legat de ipoteza lansată de Ghiorghioni, în momentul audierii Adinei Armașu. Practic, vicele CJ vroia să afle de la denunțătoare dacă nu cumva a fost împinsă de la spate de organele de cercetare penală să-l atragă în capcana în care a și picat de altfel. „Inculpatul să nu mai acrediteze idea că organele de cercetare penală ar fi implicate într-o înscenare!”, a avertizat procurorul DNA!

Procesul vicelui Ghiorghioni va continua pe 23 septembrie, când vor fi audiați alți trei martori. Până atunci însă, mulți primari, politicieni, șefi de instituții publice și oameni de afaceri au motive să tremure. Procuroul DNA nu i-a cerut nicio clipă lui Valentin Armașu să detalieze atunci când acesta a vorbit despre primari, politicieni și „altcuiva” cui a dat șpagă. Semn că reprezentantul Ministerului Public știe deja numele acestora de la patronul Camand!