Exploatarea lemnului distruge infrastructura din Bucoșnița. Limitatoarele de gabarit, între răzbunare și necesitate!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

După întreaga tevatură în care edilul-șef din Bucoșnița a fost acuzat că ar fi intabulat ilegal păduri în valoare de două milioane de euro, autoritățile locale ale comunei pun din nou bețe în roate Direcției Silvice. După ce autoritățile competente au dat câștig de cauză statului în problema ilegalităților, edilul-șef a decis să limiteze exploatarea lemnoasă în zonă.

Problema indicatoarelor de limitare a gabaritului a fost semnalată de Mihai Moatăr, liderul Sindicatului Liber al Silvicultorilor, cel care a adus în atenția oficialilor județeni și problema neregulilor ascunse în spatele cortinei primăriei din Bucoșnița. Acesta vede decizia Consilului Local de a restricționa accesul mașinilor cu tonaj mare în localitatea cărășeană ca o măsură luată doar pentru a pune paie pe foc.

publicitate online in ziar Express de Banat

„Direcția Silvică a avut câștig de cauză în procesul cu Primăria comunei Bucoșnița, însă sunt în continuare probleme, deoarece Consiliul Local a luat decizia de instalare a unor indicatoare de limitare a gabaritului la 7,5 tone, pe drumurile care le administrează, fapt ce împiedică transportul materialului lemnos”, a explicat Mihai Moatăr în intervenția sa în cadrul Colegiului Prefectural.

Cu toate că această „mișcare” a primarului este privită cu scepticism de către liderul sindical, autoritățile locale ale comunei Bucoșnița consideră că au argumente plauzibile pentru a justifica necesitatea acelor indicatoare care să limiteze gabaritul mașinilor ce transportă material lemnos. Mai mult decât atât, această măsură ar fi fost aplicată după mai multe sesizări din partea cetățenilor ale căror case au început deja să se crape.

„Am luat această hotărâre în Consiliul Local pentru că se circulă cu tonaje foarte mari și am decis să limităm acest lucru. Noi nu am restricționat circulația pentru că avem ceva cu cineva, ci pur și simplu pentru că deja se crapă casele oamenilor de la mașinile mari. Drumul este și el afectat, dar mai ales rețeaua de apă și canal. Nu ne putem bate joc, a trebuit să luăm această măsură în urma sesizărilor primite din partea cetățenilor”, a explicat Vichente Suru, primarul din Bucoșnița.

Direcția Silvică a înțeles doleanțele Consiliului Local și închide ochii în fața substraturilor ascunse în spatele acestei măsuri. „Au pus indicatoare pe drumurile comunale acolo unde au voie să facă acest lucru. Se poate ca, dintr-un anumit unghi, să fie legată această decizie și de problema cealaltă cu primăria. Noi vom încerca să ne conformăm, vom transporta mai puțin pe acele drumuri. Găsim soluții. Adevărul este undeva la mijloc și în acest caz”, a explicat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Reamintim că edilul-șef din Bucoșnița este acuzat că ar fi semnat declarații pe propria răspundere despre suprafețe de pășune împădurite care, de fapt, sunt păduri de stat administrate de Romsilva prin Ocolul Silvic Păltiniș. Din spusele inginerului silvic Mihai Moatăr, miza acestor intabulări ilegale este uriașă, întrucât volumul de masă lemnoasă care se poate exploata anual din zonele în cauză este de peste 10.000 de metri cubi, atingând o valoare de aproximativ două milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: PĂDURI DE 2 MILIOANE DE EURO INTABULATE ILEGAL DE PRIMARUL DE LA BUCOȘNIȚA

CITEȘTE ȘI: INTABULĂRI ILEGALE LA BUCOȘNIȚA

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/