EXCLUSIV/FOTO: Ambasadorul Indoneziei împărtăşeşte cititorilor Express de Banat impresii de călătorie

Nici prin obiectivul unui imens telescop, unul poziţionat pe un satelit sau chiar pe lună, focusul nu este simplu între Indonezia şi România. Nu este simplu, aşadar, să aduci laolaltă două culturi deloc apropiate, dar totuşi prietene. În Caraş-Severin se poate consemna un astfel de succes. Spre Indonezia, via ambasada acestei ţări la Bucureşti, pleacă deja impresiile de călătorie, planurile de afaceri şi promovarea per ansamblu a unei minunate zone cărăşene, care coboară din Munţii Aninei spre Dunăre. Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţial al Republicii Indonezia în România şi Republica Moldova, a fost primul diplomat care deschide campania la nivel înalt de promovare a Aninei.

Şi hopa sus în tren!

După o zi bogată în experienţe, petrecută săptămâna trecută în oraşul Anina, călătoria „iniţiatică” a delegaţiei  indoneziene nu s-a finalizat cu un drum rapid în maşină, direct spre capitala României. Aproape de Anina este Oraviţa şi, între ele, un traseu de cale ferată de poveste. La plecare, o ceremonie specială şi cântec de fanfară. Fanfara din oraş a cântat pe peron, iar ambasadorul a coborât din tren săa felicite orchestra. Apoi, grupul de străini, însoţit de reprezentanţi ai Primăriei Anina, a pornit spre Oraviţa, nu în pufăit de locomotivă cu aburi, dar într-o garnitură rudimentară şi fascinantă totodată.

,,Trenul acesta are un traseu interesant şi foarte frumos. Cred că a fost o muncă dificilă, construirea acestei căi ferate“, a observat Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, care a adăugat pentru cititorii expressdebanat.ro că îîn Indonezia există de asemenea linii de cale ferată în zone montane, dar peisajul este puţin altfel”. O şapcă cu reclama la acest tren şi o diplomă care certifică efectuarea acestei călătorii, ambele oferite de administraţia din Anina, rămân printre amintirile pe care delegaţia din Indonezia le va purta în bagajul turistic al anilor din România.

Capăt de linie ferată – Oraviţa

Impresia cea mai puternică, deja documentată de ambasador înainte de plecarea sa în Banatul de Munte, a vizat la Oraviţa Teatrul „Mihai Eminescu”. ,,Teatrul din Oraviţa imi aduce aminte de clădirile din Viena. Are o acustică foarte bună. Istoria teatrului este şi ea interesantă“, a afirmat diplomatul care nu a putut să nu ne împărtăşească o observaţie. “Am observat că în aceasta zonă aveţi multe lucruri unicat în România sau printre cele mai vechi din ţară. Cînd am făcut documentarea pentru călătorie, am rămas impresionat de aceasta!

De la Oraviţa, delegaţia a urmat un alt pitoresc traseu, care a coborât la Moldova Nouă, s-a prelins pe malul românesc al Dunării şi a făcut popas mai lung la Sviniţa, localitate mehedinţeană, dar bănăţeană şi sârbească cu sufletul şi obiceiul locului. Ce a remarcat înaltul oficial din Indonezia? Faptul că ,,costumul popular sârbesc este foarte frumos. Am remarcat atenţia pentru detalii, inclusiv încălţămintea, fiind tradiţională. Muzica populară din ţara dumneavoastră are sonorităţi interesante. Am aflat ce înseamnă doina şi modul particular de a fi cântată aceasta în Banat. La Sviniţa, aproape toata delegaţia am fost invitaţi la un dans; a fost o experienţă deosebită. Muzica sârbească este extrem de ritmată.

Nu totul este însă roz bombon! Există şi elemente negative, care aruncă o umbră nedorită asupra deosebitelor obiective turistice cu care ne mândrim în Caraş-Severin. Excelenţa Sa Diar Nurbintoro nu a putut să nu le consemneze. ,,Aveţi o zonă foarte frumoasă, doar unele porţiuni din şosele sunt mai dificil de parcurs. În general, înainte de un loc frumos drumul este dificil. Am observat asta şi la Sviniţa, şi la Anina. Sunt sigur că având o bună promovare veţi avea mulţi turişti”, a conchis ambasadorul Indoneziei la Bucureşti.

Şi, după joc şi voie bună, călătorului îi stă bine cu drumul…

… dar nu fără daruri din suflet care să le amintească „goştilor” cât sunt românii, bănăţenii în particular, dornici să-l vadă mulţumit pe „ăl de i-o călcat în casă”.
,,Am primit din partea Primăriei Sviniţa mai mulţi butaşi de smochin, probabil vor fi plantaţi în parcul de lângă ambasadă“, ne-a mai povestit Excelenţa Sa Diar Nurbintoro. Diplomatul, diplomat până la capăt, a considerat drept bine organizată această călătorie care l-a purtat timp de mai bine de două zile prin Caraş-Severin şi a ţinut să sublinieze încă o dată că „există posibilităţi pentru a lansa colaborări în domeniul economic, cultural.Voi recomanda cu căldură vizitarea acestei zone. E bine să existe o dezvoltare a turismului.

Asta vrem şi noi toţi! Români, bănăţeni, cărăşeni…

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646447068100″]

Citeşte şi VIDEO/GALERIE FOTO: O ţară mare într-un oraş mic! Vizita la Anina a Ambasadorului Indoneziei în România se încheie cu o călătorie cu trenul

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/