EXCLUSIV. Zeci de infecții nozocomiale în Spitalul Județean din Reșița, doar în luna mai! După folosirea dezinfectanților Hexi Pharma!

Numărul infecţiilor nozocomiale e uriaş în comparație cu anii 2015 și 2014 în spitalul în care s-a cheltuit aproape un milion de euro pe produse Hexi Pharma!

Potrivit unei raportări făcute de către Agenţia pentru Agenda Digitală a României, care a extras datele din SEAP şi din alte sisteme de licitaţii ori programe informatice, Spitalul Judeţean din Reşiţa se află în topul instituţiilor sanitare care au cumpărat medicamente şi produse sanitare de la Hexi Pharma în perioada 2009-2015, achiziţii ce au uşurat spitalul din Reşiţa de peste 4,3 milioane de lei. Era şi greu de evitat această situaţie, atât timp cât regula licitaţiilor era „preţul cel mai mic”, iar Hexi Pharma avea grijă ca ofertele sale să aibă preţul cel mai mic. Mai mult, „celelalte produse, chiar dacă nu au un preţ mai mare, necesitau o mai mare cantitate pentru o procedură. Noi am respectat ordinul Ministerului Sănătăţii, am scos din uz chiar în aceeași zi toate produsele lor. Le-am înlocuit, dar am constatat că din aceste produse trebuie folosită o cantitate mai mare, pentru aceleaşi proceduri”, a explicat pentru expressdebanat.ro, dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.

Procurorii şi poliţiştii care lucrează la ancheta coordonată de Parchetul General sau la cea a DNA au ajuns şi la Reşiţa, au luat copii după facturi şi contracte şi, cel mai probabil, sumele cheltuite pe apa de ploaie de la Hexi Pharma vor reveni în bugetul spitalului, după ce instanţa se va pronunţa în acest sens. Numai că acestea nu sunt singurele pagube. Atunci când dezinfectezi cu „apă de ploaie” într-un spital e aproape sigur că izbucnesc focare de epidemii. Iar doctorul Secăşan recunoaşte că numărul acestor infecţii a crescut foarte mult. „Numai în luna mai a acestui an am depistat 30 de infecţii nozocomiale la pacienţii noştri, o infestare cu o bacterie, Clostridium Difficile”, spune Secăşan, care explică foarte clar că acest număr este extrem de mare. Cel mai probabil, aceste infecţii reflectă slaba calitate a dezinfectanţilor Hexi Pharma, deşi medicii iau în calcul şi alte posibilităţi.

„Noi am demarat o anchetă internă, am făcut teste de sanitaţie, am monitorizat pacienţii infestaţi, care pot veni cu această bacterie din exterior, mai ales dacă sunt persoane tarate, care au un istoric prin mai multe spitale”, explică Dumitru Secăşan.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Spitalul din Reşiţa a mai avut o problemă similară, în anul 2013. Atunci s-a luat decizia să se schimbe recipientele pentru furnizarea mesei, tăvi şi caserole termoizolante individuale, dar şi sporirea ritmicităţii dezinfectărilor pe secţiile cu probleme.

„Am luat decizii şi acum, deşi ancheta nu este finalizată. Nu ştim dacă e cauză internă ori această bacterie este importată. Acum am decis să punem un paznic şi la scări, nu doar la poartă, astfel încât aparţinătorii să nu mai aibă acces pe secţii decât cu respectarea programului de vizită. Am mărit şi ritmicitatea dezinfectărilor, dar şi cantitatea dezinfectanţilor” ne-a spus dr. Dumitru Secăşan.

Numai că, odată cu aceste măsuri, apare o nouă problemă. Cheltuielile pentru dezinfectări cresc, iar CJAS nu decontează decât cazurile ponderate internate. Soluţii ar fi, dar nimeni nici măcar nu discută despre ele! Pentru a ne asigura că dezinfectările se fac ca la carte ar trebui finanţate printr-un program naţional de către minister de către sau consiliul judeţean ori consiliul local, deoarece cadrul legislativ le-ar permite. Asta, dacă chiar se doreşte ca pentru Spitalul din Reşiţa infecţiile nozocomiale să devină istorie…

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/