EXCLUSIV. Primarul Viorel Işfan a semnat un acord de vinovăție cu procurorii pentru conflict de interese!

Procurorii îi reţin primarului comunei Zorlențu Mare patru acte materiale pentru conflictul de interese şi l-au condamnat la un an şi trei luni închisoare cu suspendare. În plus, i-au interzis să mai poată fi ales!

Pe 15 octombrie 2009, IPJ Caraş-Severin s-a autosesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracțiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, „înşelăciune” şi „schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general consolidat al comunităţilor europene” de către Viorel Işfan, primar al comunei Zorlenţu Mare. Acesta, reţineau poliţiştii, în calitate de primar, a concesionat pe o durată de 49 de ani către fiul său, Işfan Ion Marius, un teren pentru amenajarea unui parc de vânătoare şi nu a urmărit respectarea prevederilor contractuale privind obligaţiile concedentului Işfan Ion Marius, director al SC Migdal Impex SRL, care a subînchiriat din acest teren o suprafaţă de 500 mp către SC Orange SA Bucureşti în schimbul unei chirii anuale de 5.000 de euro, fără TVA!

Cu alte cuvinte, primarul i-a concesionat terenul dorit de Orange fiului său. Ișfan jr. a luat banii de chirie de la Orange, deşi contractul de concesiune a terenului nu-i permitea reînchirierea! Practic, cei 5.000 de euro ar fi trebuit să fie plătiţi Primăriei Zorlenţu Mare, proprietara terenului!

Dar faptele penale ale „baronului” Işfan nu se termină aici. Acesta a transformat, practic, patrimoniul Primăriei Zorlenţu Mare în moşie proprie, ca un veritabil feudal de Ev Mediu. Astfel, acesta mai comite o infracţiune după ce îi concesionează Asociaţiei Agricole „Zorlenţana de Banat”, al cărei preşedinte era tot fiul său, Işfan Ion Marius, mai multe păşuni pentru care s-au încasat fonduri europene în valoare de 55.000 de euro pentru amenajarea pajiştilor şi achiziţionarea unui tractor. „Destinaţia acestor fonduri fiind schimbată, iar tractorul a fost achiziţionat în anul 2009!”, deşi banii fuseseră încasaţi şi trebuiau cheltuiţi în 2007, fapt pentru care s-a constituit dosarul penal 3212/P/2009 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Viorel Işfan are prieteni importanți prin toate instituțiile, astfel că începerea urmăririi penale împotriva sa s-a făcut în mare liniște. Poliția și Parchetul au tăcut suspect, pentru că în alte cazuri se grăbesc să anunțe că a mai picat cineva. Nici măcar acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu a fost mediatizat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, unde a ajuns dosarul după ce a tot fost plimbat. În avantajul primarului, care se pregătește de un nou mandat.

Inițial, dosarul a fost instrumentat de Parchetul local, care și-a declinat competenţa şi a trimis dosarul la DNA Timişoara, unde a primit numărul 54/P/2010. Pe 25 ianuarie 2011, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva lui Işfan şi a disjuns, pentru „înşelăciune în convenţii” faţă de cei doi Işfan şi a infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, faţă de Viorel Işfan, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa. În acelaşi timp, Camera de Conturi a anunţat Parchetul că, în urma desfăşurării misiunii de audit financiar efectuat asupra conturilor de execuţie bugetară,  desfăşurat în perioada 9-31 ianuarie 2011 la UAT Zorlenţu Mare, au rezultat o serie de abateri, în sensul că au fost încheiate un număr de cinci contracte de arendare în perioada 2007-2009 între Consiliul Local Zorlenţu Mare şi Societatea Agricolă „Zorlenţana de Banat”, contracte care au fost semnate din partea Consiliului Local de către primarul Viorel Işfan, iar din partea societăţii agricole de către preşedintele acestuia, Işfan Ion Marius, fiul primarului!

Mai mult, tot Camera de Conturi a descoperit că, în anul 2006, a fost încheiat contractul de concesiune pentru suprafaţa de 157,45 ha între primărie şi societatea comercială a fiului primarului. Sesizarea a ajuns tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, care o conexează la dosarul deja existent, apoi declină competenţa către  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, acolo unde funcţionează şi Comisia de Integritate. Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara 140/P/2014 din 7 ianuarie 2015, s-a schimbat încadrarea juridică a faptei din „abuz în serviciu în formă calificată în formă continuată” (patru acte materiale) în simplu „abuz în serviciu în formă continuată. „Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 9 februarie 2015 încheiat de către  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara cu inculpatul Işfan Viorel s-a prevăzut felul şi cuantumul pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, respectiv pedeapsa de 1 an închisoare”! Evident, cu suspendare! Numai că prin sentinţa 108/26 martie 2015 pronunţată de Judecătoria Reşiţa a fost respins acest acord de vinovăţie, pe motiv că fapta este mult mai gravă şi dosarul a fost retrimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale. „În primul rând, considerarea pericolului social concret al infracţiunii şi al inculpatului se va realiza prin raportarea la modalitatea de comitere a infracţiunii, starea de pericol creată, natura şi gravitatea consecinţelor infracţiunii, precum şi natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedenţa penală a inculpatului, cum au fost evidenţiate în acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, îşi motivau magistraţii Judecătoriei Reşiţa decizia de respingere. Şi tot instanţa reţinea că, prin acordarea celor patru contracte de arendare asociaţiei la care fiul său era preşedinte, s-a creat un prejudiciu de 2.152.183,91 de lei în campaniile 2008-2013. Curtea de Apel Timişoara a menţinut, în apel, sentinţa din primă instanţă.

gif card de energie dacus 1000x100

Cât priveşte parcul de vânătoare realizat prin concesionarea de la primăria condusă de tatăl său a suprafeţei de teren, Işfan Ion Marius s-a ales cu 5.000 de euro pe an de la Orange, deşi el plătea Primăriei Zorlenţu Mare o concesiune de numai 2.000 de lei anual şi o redevenţă anuală de 500 de lei, timp de 12 ani, pentru 157,45 de hectare! Tot inspectorii Camerei de Conturi au sesizat că firma lui Işfan Ion Marius încasa ilegal chiria de la Orange, în detrimentul primăriei. Pe 7 iunie 2006, asociaţia agricolă condusă de Işfan mai primeşte în concesiune 638,14 ha de păşune tot de la primăria condusă de tatăl său şi pentru care a primit de la APIA subvenţii de 97.533 de lei.

Cel mai grav este că, deşi primarul Viorel Işfan susţinea că a semnat aceste contracte din încredinţarea Consiliului Local, prin adresa 959/10 septembrie 2014, Comuna Zorlenţu Mare a comunicat faptul că nu au existat Hotărâri de Consiliu Local pentru cele patru contracte de arendare.

Asistat de apărător ales, Viorel Işfan a ales încă o dată să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care primeşte o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a mai fi ales.

Acest nou acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost, din nou, înaintat Judecătoriei Reşiţa, unde a urmat o adevărată simfonie de tergiversări şi amânări. Dar despre haosul din instanţă vom scrie într-un articol viitor!

 

Rămâi pe Express de Banat!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/