EXCLUSIV. Primăria Reșița își bate joc de copii! Locurile de joacă îi traumatizează și le pun viețile în pericol!

Instanța de judecată a găsit vinovată municipalitatea și a obligat-o să plătească daune după ce un băiețel a rămas cu sechele din cauza unui loc de joacă vechi și neîngrijit din Reșița!

O familie a dat Primăria Reșița în judecată după ce băiatul lor a căzut de pe un leagăn al cărui lanţ ruginit s-a rupt. Copilul a rămas cu sechele, se trezeşte noaptea şi nu mai socializează, dar nimănui din primărie nu-i pasă! Întâmplarea a avut loc în anul 2011, la un loc de joacă pentru copii amenajat de către Primăria Reşiţa. Rita D. şi-a dus fiul în parc pentru a se da pe un leagăn. La un moment dat, lanţul care susţinea leagănul s-a rupt şi băiatul a căzut cu faţa în jos, lovindu-se violent și umplându-se de sânge.

„Pe data de 8 iulie 2011 a ieşit la joacă împreună cu mama sa în par şi s-a jucat în locul special amenajat pentru copii. La un moment dat s-a legănat pe un huţul, care datorită vechimii şi pentru că era mâncat de rugină, s-a rupt şi a căzut cu faţa de pământ”, se explică incidentul în acţiunea înaintată Judecătoriei Reşiţa.

„L-am văzut pe D.D. căzut la pământ şi plin de sânge, iar leagănul era rupt. A venit ambulanţa şi l-a dus la spital. Nu a fost internat, dar a rămas cu o traumă, nu mai vine în parc, este foarte retras, nu doarme noaptea şi este foarte neliniştit”, a declarat o martoră în sala de judecată.

loc de joaca ruginit

loc de joacaAtitudine scandaloasă!

Potrivit certificatului medico-legal, D.D. a rămas cu urme vizibile şi a avut nasul cusut. În momentul accidentului, la faţa locului a ajuns şi un poliţist local, căruia mama minorului i-a cerut o copie după procesul-verbal de constatare, dar acesta a refuzat să-i comunice copia cu pricina, „motivând că-l va da doar instanţei, dacă se va cere”. De altfel, pe durata întregului proces, atitudinea angajaţilor Primăriei Reşiţa, care ar trebui să conlucreze pentru binele cetăţenilor săi, a fost una cu totul contrară oricăror interese ale cetăţeanului sau protejării acestuia. Poliţistul local a refuzat să-i comunice victimei o copie după procesul-verbal, iar reprezentantul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului chiar a sugerat că locurile de joacă sunt doar în domeniul public al oraşului, că nu i-au fost predate niciodată şi nu ar avea nicio răspundere asupra lor. Deşi cauza accidentului a fost ruperea unui lanţ de susţinere ruginit, fapt dovedit de către mama minorului cu poze, pe toată durata procesului niciun reprezentant al Primăriei Reşiţa nu şi-a asumat incidentul şi nici măcar nu s-au cerut scuze. Ba chiar au căutat tot felul de motive pentru a se respinge acţiunea!

loc de joaca

loc de joacaPrimăria e vinovată! O spune instanța!

Instanţa însă, a apreciat că, potrivit legii, cine are atribuţia de pază a unui imobil răspunde şi de funcţionarea lui şi că, în consecinţă, domeniul public al Reşiţei este în responsabilitatea Direcţiei pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al CL Reşiţa. Aceasta, potrivit Regulamentului de funcţionare, avea chiar obligaţia legală de a verifica starea locurilor de joacă, precum şi de a cere DÎRP repararea defecţiunilor constatate sau apărute în timp.

Ca atare, instanţa a stabilit că este responsabilitatea Primăriei Reşiţa accidentul produs pe 8 iulie 2011 şi a decis că minorul şi familia sa trebuie despăgubită cu suma de 1.000 de euro.

Aceeași bătaie de joc!

Din păcate, se pare că funcţionarii Primăriei păstrează acelaşi dispreţ şi dezinteres pentru binele public, căci şi astăzi sunt locuri de joacă asemănătoare cu cel în care s-a produs accidentul. Reporterii Express de Banat au fotografiat modul batjocoritor în care arată locul de joacă de pe Aleea Daliilor, chiar în apropierea pieţei, lângă blocul ANL. Şi acolo leagănele cu lanţuri au verigile ruginite, iar toboganul, deşi este din plastic pentru a nu răni copiii, are o scară din lemn adăugată ulterior, astfel că mereu copii se plâng că rămân cu ţepuşe de lemn în palme, lemnul folosit nefiind finisat. Probabil că nici acestea nu au fost predate Direcției de Patrimoniu și atunci nimeni nu are vreo grijă sau responsabilitate. Strigător la cer!

loc de joaca