EXCLUSIV. Nelu Oros, cămătarul care avea acasă propria greutate în aur!

Deşi au trecut mai bine de doi ani de la celebrele descinderi la cămătarul Nelu Oros şi ajutoarele sale, procurorii nu au finalizat nici acum dosarul penal, ancheta fiind şi astăzi în desfăşurare.

Până acum, deşi se fac cercetări faţă de trei persoane, nu s-a considerat, totuşi, că ar fi vorba de un grup infracţional organizat. Nelu Oros este principalul suspect, considerat un fel de cap al reţelei, pe care procurorii îl suspectează de cămătărie, dar şi de sustragerea de la regimul vamal.

Procurorii şi poliţiştii de la SIF au constatat că Oros are preocupări cu privire la achiziţionarea ilegală de bijuterii din aur, posedă sume mari de bani din care împrumută şi percepe dobândă, oferind cu titlu de împrumut sume cuprinse între 1.000 și 20.000 de euro, cu dobândă între 10 și 25% pe lună în funcţie de suma împrumutată.

CITEȘTE ȘI: Descinderi la cămătarii din Reşiţa

Câteva zile mai târziu s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Marian Pîrvu (fost Tîrîşi) zis „Ştefan” pentru colectare, deţinere, producere, transport, preluare depozitare, predare, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, după ce au observat că şi acesta se ocupă cu comercializarea bijuteriilor din aur, sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor de stat, respectiv plata accizei ce se aplică pe teritoriul României, precum şi a impozitului pe profit obţinut din comercializarea acestora.

Câteva luni mai târziu procurorii au dispus şi extinderea urmăririi penale faţă de Sorin Costinel Idita, acesta dobândind calitatea de suspect, faţă de el efectuându-se cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, preluare depozitare, predare, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Cămătarii sunt liberi!

gif card de energie dacus 1000x100

Procurorii spun că există probe din care rezultă că „suspectul Ioan-Florin Oros a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală… că acesta ţine legătura cu ceilalţi suspecţi privind tranzacţiile cu bijuterii din aur sau ce sumă în euro deţin pentru noi tranzacţii, se aprovizionează în mod frecvent cu cantităţi mari de bijuterii din aur provenite din contrabandă pe care le valorifică pe piaţa neagră din ţară”.

Prin această activitate ilicită, procurorii au considerat că Nelu Oros se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor de stat, respectiv plata impozitului pe profit obţinut din comercializarea bijuteriilor din aur provenite din contrabandă.

YouTube video

Întrebat la data percheziţiilor de unde are cantităţi aşa mari de aur, Nelu Oros le-a declarat reporterilor Express de Banat că „eu investesc în aur, normal! Am avut proprietăţi pe care le-am vândut, toţi banii mei sunt băgaţi în aur. Am investit în aur!”, dar nu a recunoscut că ar fi dat bani împrumut cu dobândă şi cerând bijuterii drept garanţie. Asta în timp ce la uşa lui Oros aştepta chiar un păgubit, care a fost filmat de reporterii Express de Banat declarând că a luat un împrumut de 300 de lei pentru care a lăsat brăţara amanet, brăţară primită chiar de la bunica sa, iar pentru fiecare lună de împrumut plătea 30 de lei, până la restituirea creditului.

Pentru a împrumuta asemenea sume de bani, cerând garanţii în bijuterii şi lucrând cu asemenea sume uriaşe de bani, se presupune că Nelu Oros ar avea acasă, pe lângă sume uriaşe de bani, şi cantităţi foarte mari de aur şi bijuterii de aur. De altfel, la data percheziţiilor, vecinii şi alte persoane din anturajul său sugerau că acesta ar avea acasă atât de multe bijuterii, încât ar depăşi chiar şi greutatea sa… în aur! Rămâne de văzut dacă şi procurorii vor confirma acest zvon…

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/